A tiszta környezetért

2019.03.22. 07:00

A Tájsebészet-program harc az illegálisan lerakott hulladék ellen

18. alkalommal köszönte meg az éves munkáját a Gaja Környezetvédő Egyesület azoknak, akik egész évben időt és energiát fordítanak egy-egy megyei terület tisztán tartására, gondozására.

Borsányi Bea

A programban évről évre többen vesznek részt, az ő képviselőiknek mondtak köszönetet csütörtökön a Hiemer-házban

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az egyesület annak idején a Hulladék Munkaszövetséggel karöltve indította útjára a Tájsebészet nevű, akkor még országos szintű programot, amelynek a tiszta környezet – az illegális hulladéklerakók felszámolása, valamint a rend megőrzése – mellett a környezeti nevelés is fő céljai közé tartozik. A kezdeményezés ma már sajnos csak a megyében fut, ám az mindenképpen örömteli, hogy évről évre egyre többen csatlakoznak a programhoz. 2018-ban 22 olyan cég, önkormányzat, egyesület, illetve oktatási intézmény vett részt, amelyek nemcsak a szemét szedésére koncentráltak, de különböző rendezvényeikkel is felhívták a figyelmet a környezetvédelem és a környezettudatos életmód fontosságára.

– Egyesületünk egyik célja Kőszárhegy és környékének tisztán tartása, ezen belül is kiemelten az egyre népszerűbb kirándulóhelyre, Szárhegyre koncentrálunk. Itt ugyanis több illegális szemétlerakó alakult ki, amelyeket többéves kemény munkával és az önkormányzat segítségével sikerült végül felszámolnunk – mesélte Borján Tamás, a Kőszárhegyért egyesület alelnöke, aki azt is hozzátette, örömük mégsem lehet teljes, mert úgy tapasztalják, nem csökken az illegális szemétlerakás, a régi helyett pedig új helyekre hordják a szemetet. Ezért is várják nagyon azt a törvénytervezetet, amely az illegális hulladéklerakást bűncselekménnyé minősít.

Csete Krisztián, Csór polgármestere szintén erre számít: – Tavaly történt egy olyan illegális hulladéklerakás a faluban, amelynek elkövetőjére konkrét bizonyítékunk volt. Az illető el is ismerte tettét és megígérte, elszállítja a szemetet. Miután ez nem történt meg, szabályos feljelentést tettünk, ám az ügyben fél év óta semmi nem történt. Nagyon bízom benne, hogy ha megszületik az illegális szemét lerakására vonatkozó szigorítás, a számonkérés is hatékonyabb lesz ilyen esetekben.

A programban évről évre többen vesznek részt, az ő képviselőiknek mondtak köszönetet csütörtökön a Hiemer-házban
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Tájsebészet programban dolgozó önkéntesek 2018-ban 225 köbméter szemetet szedtek össze. Munkájuk értéke körülbelül 5 millió forint. A tiszta és egészséges környezet értéke viszont felbecsülhetetlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában