Ritka és becses percek, találkozott a múlt és a jelen

2019.06.16. 11:57

A szemekben ötven esztendő tükröződött – Osztálytalálkozót tartottak Polgárdiban

„Húsz év múlva az ifjú vándor megpihen…” – szól édes-búsan az ismert dal, de az egykori polgárdi diákok szemében ötven esztendő tükröződik. Aznap szakadt az eső, teljesen elmosta az ünnepet, az ifjú végzősökkel együtt azonban most szombaton ők is elballagtak.

V. Varga József

Díszes szalag, színes léggömb, egy-egy szál virág – ballagás ünneplőbe öltözött lélekkel Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Végigjárták a termeket, édes-bús dalokat énekeltek, virágcsokrot szorongattak a kezükben. A „bések” osztályfőnöke, Fésü Jánosné Fejes Irén még osztályfőnöki órát is tartott a „gyerekeknek”, a másik osztályfőnök, Lukszics Ernőné Magdolna az égi katedráról figyelte az övéit.

Díszes szalag, színes léggömb, egy-egy szál virág – ballagás ünneplőbe öltözött lélekkel
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Mécsest gyújtottak elhunyt tanáraikét és társaikért, s emlékeztek. Csak a szépre…

Felsorakoztak az ötven éve végzett egykori diákok
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A díszes, piros és sárga színű szalagokon a felirat tíz számot mutat: 1969 – 50 – 2019. A két egykori nyolcadikos osztály 50 éves találkozóját a ballagással tette még emlékezetesebbé. Úgy mondják a kipirult arcú hölgyek, urak: a megyében még nem hallottak hasonló kezdeményezésről.

Gyertek ti is, régi iskolatársak!
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Az iskola és az önkormányzat is felkarolta ötletüket, és ők boldogan készülődtek a jeles napra. Reggel ünneplőbe öltöztek, csinosan és fessen, izgatottan indultak útnak. Egy napra mintha megfordult volna a világ: a gyerekeik, az unokáik kísérték őket az ünnepélyre.

Az egykori 8.a osztályosok
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Ismerősöm súgja: édesanyja fájlalja a karját, de a nagy napot el nem szalasztotta volna. A copfos fruska még odaszalad a nagyapjához: „Papa, az ásványvizet ottfelejtetted”.

Balról a „bések” osztályfőnöke, Fésü Jánosné Fejes Irén
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Villannak a vakuk, forog a kamera: „Anya, figyeljetek, most repül a kismadár!” – feddi meg mosolyogva a renitenskedőket az egyik fiatalasszony. A kezekben virágcsokor, a szemekben könnyek. Vagy csak túl erős a napfény…

Az egykori 8.b osztályosok
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

– Különleges alkalom a mai ballagás, hiszen nyolcadikosainkhoz csatlakoztak a fél évszázada végzett polgárdi diákok is – kezdte köszöntőjét Kárpátiné Frank Éva Lilla igazgatónő.

Kárpátiné Frank Éva Lilla igazgatónő: Váljanak ismét ifjú diákokká!
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

– Ritka és becses perceket élhetünk át együtt, találkozik a múlt és a jelen, azt bizonyítva, hogy a diákévek meghatározók az életünkben, összekötnek bennünket. Önök sok mindent megtapasztaltak már életükben, de én azt kívánom, éljék át újra a régmúlt időket, és váljanak ismét ifjú diákokká!

Együtt a két „hatvankilences” osztály
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

– Köszönöm, hogy itt vannak, köszönöm, hogy ötven esztendő távlatából is példát mutatnak nekünk. Igyekszünk tanulni belőle! – Nyikos László polgármester így üdvözölte az egykori diákokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában