a nyolcadik csoda

2019.08.18. 07:30

A megye 7 csodája: Csodálatos vízi világ

A Császár-víz által kettészelt Csíkvarsai-rét a Zámolyi-medence egyik legérdekesebb területe, amely az ősi magyar puszták, lápok egykor honos halászati eszközéről, a réti csík fogására szolgáló varsáról kapta a nevét.

Borsányi Bea

Fotó: Pesti Tamás/ Fejér Megyei Hírlap

A medence körülbelül 12 ezer éve kezdett süllyedni, majd a Vértesből lezúduló patakok sekély tóvá duzzasztották, mely aztán fokozatosan feltöltődött. Mára már csak a Csíkvarsai-rét maradt meg vizes élőhelynek. Jellegzetessége, hogy mocsaras, zsombékos láposaival, gémeskútjaival és a rajta legelésző szürke marhákkal Alföldet idéző táj. Télen és tavasszal szinte az egész területet összefüggő víz borítja, melyben megtaláljuk az ősi vízi világ jellegzetes halfajait.

Fotó: Pesti Tamás/ Fejér Megyei Hírlap

A rét vizes jellegének köszönhetően több milliónyi béka és gőte él a területen. A nyílt élőhelyeken a növényzetben megbújva pedig fészkelő madárfajokkal találkozhatunk. Jellemző növénye a mocsári gólyahír, mely tavasszal sárga szőnyegként borítja be a tájat. A Csíkvarsai-rét csodálatos vízi világát 1982-ben sikerült védetté nyilvánítani a Vértesi Tájvédelmi Körzet részeként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában