Ovis fogmosás: a szokások eltérőek lehetnek, de kötelező

2018.09.19. 14:00

A Maroshegyi Óvodában a beszoktatós gyermekek még csak öblítenek

Az új nevelési év megkezdésével új információk keltek szárnyra az óvodai fogmosással kapcsolatosan a szülők körében: „felsőbb utasításra hivatkozva” állítólag kezdik beszüntetni az óvodák alsóbb korosztályainál a fogmosást. Jó hírünk van: erről szó sincs, sőt, a népegészségügyi főosztály is kifejezetten elhivatott a kérdésben.

S. Töttő Rita

A fogmosás kérdése – jobb esetben – már a bölcsődés korú gyermekek szüleinél is kardinális kérdés, az óvodába járók számára pedig már tanulandó mindennapos feladat. Az, hogy mely intézményben hogyan oldják meg az ebéd utáni, alvás előtti fogmosás kérdését, lehetne mondani, hogy óvoda-, igazgató- és nevelőfüggő, ám az igazság az, hogy az általunk megkérdezett minden intézményben gyakorlatilag ugyanúgy néz ki ez a napi rutin. Mégis olyan rémhírek kezdenek terjedni a fehérvári anyukák körében, amely szerint bizonyos intézményekben már „visszaküldték” a fogkeféket, illetve van, ahol nem próbálkoznak a fogmosás gyakorlásával. Nehéz volna ezt elképzelni a valóságban, azt azonban már inkább, hogy nem minden szülő értékrendjével és elvárásával találkozik feltétlenül az adott intézményben bevált gyakorlat.

Van, ahol csak öblítenek, máshol a kicsik is fogkrémet használna

Van, aki annak nem örül, ha a legkisebbek nem kapnak fogkrémet, más annak, ha kapnak. Egyik szülő a nagycsoportosok ön­álló fogmosását nehezményezi, más pedig azt szorgalmazza. A fogkrémek minősége, illetve egyéni vagy csoportos használata sem tetszhet minden szülőnek, éppen ezért megkérdeztünk több fehérvári óvodát, ők hogyan is csinálják. A Maroshegyi Óvodában, mint kiderült, a beszoktatós, azaz két és fél évestől kezdődő korosztály gyermekei még csak öblítenek, nem kapnak fogkefét, fogkrémet. Majd a második félévtől az ügyesek ismerkednek a fogkefével. A második évtől pedig a fogkrémmel is.

– Arra figyelünk, hogy először lenyelhető fogkrémmel ismerkedjenek a gyerekek, amikor már azt jól használják, akkor jön a rendes fogkrém – mondja Békésiné Kimiti Ágnes igazgató, ugyanis először a gyerekek még lenyelhetik a krémet. Sőt, néha összerágják a fogkefét is, amelyet ezért cseréltetnek is időnként. Ahogy a legtöbb óvodában, úgy itt is, a nagycsoportosoknál fogkrémfelelős nyomkodja a fogkefére a fogkrémet, a kisebb csoportokban pedig minden gyereknek külön fogkrémje van.

 

A fogmosás, öblögetés fontosságát már a legkisebbekkel is meg kell ismertetni Fotó: pixabay

A mai gyerekek többsége ismeri és használja

Egy kicsit másként működik ez a Felsővárosi Óvodában és az Ybl Miklós Lakótelepi Tagóvodában, tudtuk meg. Kovács Jánosné elmondta: – Tavaly megkérdeztük egy fogorvos véleményét, milyen fogkrémet ajánl. Így azt szerezzük be központilag. A nagyobb gyerekeknél fogmosófelelős van, aki mindenkinek egyenként adja a fogkrémet a fogkeféjére. A kicsiknek segítünk még természetesen, de már a legkisebbeknél is használunk fogkrémet. Korábban csak szájöblítés volt, de a tapasztalatunk és a visszajelzések azt mutatják, hogy a mai gyerekek többsége már használja, ismeri a fogkefét, fogkrémet, ezért mi is ezt a gyakorlatot folytatjuk.

A Napsugár Óvodában Mályi Lilla óvodavezető mesélt az ő gyakorlatukról: – A kisebbek öblögetnek, a nagyobbak fogat mosnak – foglalta össze az óvodavezető a szájhigiéniá­val kapcsolatos gyakorlatukat, hozzátéve: összegyűjtik a fogkrémeket, melyekből egyet használ a felelős, abból ad a többieknek.

Fogmosás szokásainak alakítása

Szóval látható, hogy mindenhol így vagy úgy, de igyekeznek nagycsoportra önálló fogmosásra késztetni a gyerekeket, és szó sincs arról, hogy valahol ennek beszüntetése lenne a cél. Nem is tehetné ezt egy intézmény sem, hívja fel a figyelmet a Fejér Megyei Hírlap megkeresésére a Fe­jér Megyei Kormányhivatal Nép­egészségügyi Főosztálya. Belláné Apostol Mária, nép­egészségügyi osztályvezető rámutatott: konkrét, teljesen egyértelmű módon az óvodai fogmosás mikéntjét nem fogalmazták meg a jogszabályokban, azonban az „Óvodai nevelés országos alapprogramjáról” szóló kormányrendeletben szerepel a fogmosás szokásainak alakítása – megfelelő szakemberek bevonásával – a szülővel, az óvodapedagógussal együttműködve.

Nem elhagyható

Ráadásul a fogkefe és fogmosópohár, mint kötelezően biztosítandó felszerelés, megjelenik abban az EMMI-rendeletben is, amely meghatározza a nevelési-oktatási intézmények kötelező (minimális) eszközeinek és felszereléseinek jegyzékét. Tehát kizárt, hogy bármiféle „felsőbb utasítás” miatt el kellene bárhol hagyni a fogmosást, illetve annak bevezetését. Az tény, hogy „ahány ház, annyi szokás”, de az is, hogy nincs egyféle módszer, amely minden gyereknél beválik…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!