A fejlesztések folyamatosak voltak

2019.08.01. 07:30

A látványosabb beruházások az elmúlt két évben történtek Ráckeresztúron

Szentes-Mabda Katalin polgármester 2012 óta áll a település élén, időközi választáson kapta meg a helyiek bizalmát. A kezdet nehéz volt, de két éve már jönnek az eredmények.

Bokros Judit

A Kocsy-Mayer Gyula utca, ami nemrég újulhatott meg Fotók: Nagy Norbert

A Martonvásár és Ercsi között található Ráckeresztúr fő útja mellett beszélgetünk, éppen a Kocsy-Mayer Gyula utcánál, amelyet nemrég újítottak föl. Ez az elmúlt hónapok egyik fontos eredménye, amely kormányzati támogatásnak és önkormányzati pénznek köszönhetően valósulhatott meg. Utóbbi telkek értékesítéséből folyt be, s igazán örömhír, hogy vannak letelepedni szándékozók. Az önkormányzat az értékesítésekből származó összeget fejlesztésre költi, így készülhetett el az utca.

Az utak tekintetében még bőven van tennivaló

A fejlesztések egyébként folyamatosak voltak, de a pénzügyileg látványosabb beruházások az elmúlt két évben történtek – mondja Szentes-Mabda Katalin. A tavalyi évben jelentős volt a három másik településsel közös szennyvízprojekt, amelyre összesen több mint 1,2 milliárd forint pályázati pénzt fordítottak. Rác­keresztúron a szennyvíztelep újulhatott meg (ennek költsége önmagában több volt, mint 830 millió forint), ami ugyan a lakosság számára kevésbé látható, ám az eredmény igen fontos, enélkül ugyanis infrastrukturális szempontból nehézségeik támadtak volna. Ráadásul, annak idején a falu ügyeivel együtt az előző csatornaberuházásból eredő pénzügyi problémákat is átvett a polgármester, akinek ezt is helyre kellett tennie. Az új projektnél ilyen nem fordult elő.

Ami mindenki számára jobban érzékelhető, az, hogy korszerűsítették a közvilágítást (ez 94 millió forintos tétel volt), útjavításokra pedig összességében 57 millió forintot költöttek. A világítást most leddel oldják meg, és sűrítették a lámpák számát, tehát minőségi és mennyiségi ugrás is történt. Az utak tekintetében még bőven van munka – a Magyar Falvak Programban szeretnének pályázni felújításra –, mert az aszfaltos Vajda János utca és a Kölcsey Ferenc utca nagyon rossz állapotban van.

A Kocsy-Mayer Gyula utca, ami nemrég újulhatott meg Fotók: Nagy Norbert

A többségében földutak aszfaltozása sokkal nagyobb feladat, csak hosszú távon lehet véghez vinni – tudjuk meg.

Jelentős szolgáltatás a fogászati röntgen biztosítása, amelynek külön épületrészt alakítottak ki az önkormányzat együttműködésével. Cserébe a ráckeresztúriak öt évig ingyen vehetik igénybe a korszerű szolgáltatást, amely a környékbelieknek is szól. Az orvosi rendelő felújítása is a tervek között szerepel, erre már pályáztak a Magyar Falvak Programban.

Nagy megkönnyebbülés a tehergépjármű-forgalom korlátozása, amely a Martonvásár–Ráckeresztúr közötti útszakaszra vonatkozik, néhány kivétellel. Így érezhetően kisebb forgalom megy keresztül a településen, biztonságosabbá vált a közlekedés.

Szentes-Mabda Katalin hét éve lett a falu elöljárója

Fontos lenne a két épületben működő általános iskola átalakítása, egy épületbe költöztetése. Erre szintén van pályázati pénz, ám az ügy lebonyolítója a Dunaújvárosi Tankerületi Központ, ahonnan egyelőre az az információ érkezett, hogy az engedélyes tervek elkészültek. Az önkormányzat mint az épületek tulajdonosa követi az eseményeket, és szeretnék, ha a lehető legjobb, teljes megoldás alakulna ki – fogalmaz a polgármester. Hiány az iparűzésiadó-bevételben mutatkozik, e számon szeretnének javítani a jövőben. Ipari területet jelöltek ki, s igyekeznek a megfelelő tevékenységeket oda vonzani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában