Több lehetséges fejlesztési irány is körvonalazódik

2020.02.22. 07:00

A kincsesi „szellemház” mégsem lesz az enyészeté?

Szellemház: amikor először olvassa valaki ezt a kifejezést, leginkább a vidámparkok elvarázsolt kastélya juthat az eszébe, ám ebben az esetben egy hányatott sorsú, de annál szebb múltra visszatekintő ingatlanról van szó.

Tihanyi Tamás

Az ingatlan egyre romló állapotával szerzett magának kétes hírnevet Fotó: Tihanyi Tamás

Ez a kétszárnyú, hatalmas épület, az egykori kincsesbányai legényszálló, amely a község egyik magaslatán, kiváló panorámával bíró helyen emelkedik, a remények szerint hamarosan húszesztendei Csipkerózsika-álmából ébredhet fel.

Szinte első teendőjük volt egy munkacsoport létrehozása

– Amint azt a kincsesbányai helytörténetet jól ismerőktől megtudhatjuk, az első tömb az 1950-es évek végén épült, majd azt követte az új szárny építése 1971-ben, amelyben már 120 személy elhelyezésére nyílt lehetőség – emlékeztetett Murányi Marianna polgármester. – Az épületkomplexum a bánya bezárását követően sokszoros tulajdonosváltással hosszú időre gondatlan gazdák kezébe került, és bár akadtak kezdeményezések a hasznosításra, a ház leginkább egyre romló állapotával szerzett magának szomorú és kétes hírnevet.

A későbbi Kincsesbánya ki­építése az 1950-es évektől indult meg. A két-, illetve négylakásos házak mellé az 1970-es években emeltek emeletes tömbházakat, amelyek kifejezetten városias külsőt, jelleget kölcsönöznek a falunak. A bauxitbányászat ma már a múlté, az utolsó csillét 1999 augusztusában rakták meg. A bánya bezárása nagy sokkot jelentett a településnek. A 2019-es őszi választások után az új polgármester, Murányi Marianna és a képviselő-testület szinte első intézkedése egy munkacsoport létrehozása volt Keszte Jánosné, Pencz Tamás képviselő és Sallay Zsolt alpolgármester részvételével. A csoportnak az lett a feladata, hogy a területet, a szellemházat alig egy éve birtokló új tulajdonosokkal felvegye a kapcsolatot, s az önkormányzat részéről segítsék, támogassák a jövőbeni hasznosítást.

Fejlesztési szándék

– A megbízás első elemének máris sikerült eleget tenni, így a héten egy rendkívül baráti hangvételű kerekasztal-megbeszélésre került sor az érintett felek között az épületegyüttes hasznosításával kapcsolatban – folytatta a településvezető. – Az önkormányzat és a cég, az új tulajdonosok kölcsönösen felvázolták a lehetséges megoldási alternatívákat, amelyek mindegyike Kincsesbánya fej­lődését szolgálná: akár lakó­ingatlan, akár turizmust fejlesztő létesítmény formájában. Ezt követően egy helyszíni bejárás során győződtünk meg az ingatlan aktuális műszaki állapotáról. Abban mindkét részről egyet­értettek: az épületegyüttes állagának megóvása, illetve a település jövője szempontjából is szükség lenne a beruházás mielőbbi megkezdésére.

Az ingatlan egyre romló állapotával szerzett magának kétes hírnevet Fotó: Tihanyi Tamás

– A tulajdonos pozitív hozzáállása, a képviselő-testület támogatása, valamint a projekt érdekében tevékenykedő munkacsoport elkötelezettsége bizakodásra ad okot. Ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy a megvalósulásig még hosszú utat kell bejárnunk. Az akár több milliárd forintot felemésztő fejlesztéshez a lehetséges megoldási változatok közül a legmegfelelőbbet kell kiválasztani, az ehhez szükséges forrásokat elő kell teremteni, a törvényi előírásoknak meg kell felelni. Örömteli hír: a tulajdonosok tényleges fejlesztési szándékkal vásárolták meg az ingatlancsoportot, s annak hasznosítása egyértelműen a céljaik között szerepel. Így immár egyre több feltétel adott ahhoz, hogy néhány év múlva Kincsesbánya egy megszépült, új épületcsoporttal gazdagodhassék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában