Húsimádóknak és vegáknak is elkészíthető

2018.08.24. 11:30

A kelt tészta soponyai arcai: hűtős, virslis, káposztás, nutellás

Jó helye lett volna Gombóc Artúrnak Soponyán – főként, ha nagy lángoskedvelő hírében állna –, mert annyiféle változata létezik ennek a kelt tésztának, mint a csokoládénak.

Szanyi-Nagy Judit

Az egyetemista csapat – köztük a „csapatkapitány”, Vörös Ádám (bal szélen) – a streetfood jellegre is ráerősített lángosburgerével.

Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

Élesztő, cukor, langyos tej, liszt, só, langyos víz és egy kevés olaj. Nem kell sok alapanyag a lángoshoz, talán épp ezért is kedvelik annyian. A soponyai Nagyláng„os” Feszten már a név is adta magát, hogy lángosok készüljenek; a négy főzőállomás mindegyike tartogatott egy-egy különlegességet.

Finom, hűtős

– Még évekkel ezelőtt kaptam ez a receptet, az a neve, hogy finom lángos – mutat az egyik halomra Nagy Istvánné, aki a soponyai énekkar többi tagjával közösen sütöget. – Valószínűleg azért ez a neve, mert tejföllel készül, amelynek köszönhetően felhólyagosodik, majd roppanós lesz – fejtegeti a receptet, majd felfedi az elkészítés módját:

Kata könnyet nem, de élesztőt elmorzsolt a liszt felett. S kipróbálták: a barna cukor is működőképes!
Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

– 3 dl langyos tejből annyit veszek ki, hogy abban egy fél élesztőt egy kevés cukorral fel tudjak futtatni. Teszek bele sót, 1 tojást, 2 dl tejfölt és a tejet. Ezt összedolgozom, majd fél kilogramm lisztet adok hozzá. Letakarom az edényben, várok addig, míg megkel, kiveszem, majd szaggatóval kiszaggatom. Halmokat formázok a tésztából, picit várok vele, hogy felkeljen, aztán kisütöm az olajban. Az élesztőhöz szánt tejet mikróban langyosítom, 20 másodpercre állítva. A nyújtás kézzel, gyors forgatással történik – részletezi Nagy Istvánné, aki ezekkel a számokkal egy kétliteres lábosban fél adagnyi, azaz nagyjából 10 darab lángost készít. A kisült tésztára aztán különleges feltétek kerülnek: virslis és káposztás verzió is látható itt.

– A dinsztelt káposztát a kisütés után tesszük bele, s a lángos két felét hajtjuk vissza rá, így lesz töltött. Bár már hallottunk arról, hogy káposztával együtt sütik meg a lángost, azt még nem próbáltuk – mondja. A virslis lángos is ugyanígy készül, ám azt Nagy Istvánné krumplis variációban ajánlja annak puhasága miatt.

Az egyetemista csapat – köztük a „csapatkapitány”, Vörös Ádám (bal szélen) – a streetfood jellegre is ráerősített lángosburgerével.
Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

Az asztal túloldalán pedig úgynevezett hűtős lángos készül. Ezt a verziót a soponyaiak előszeretettel készítik.

– A hűtős lángoshoz 1 kg liszt, fél liter tej, egy élesztő, egy kis cukor és só kell, melyek közül ez utóbbit érdemes tejfölbe keverni, hogy jól elolvadjon. Az egészet összekeverjük, kikelesztjük, majd egy olajos zacskóban betesszük a hűtőbe, és készen is van. Két óra múlva fogyasztható. Előnye, hogy akár egy héten át is eltartható, nem romlik meg, és az állaga is rendben van – osztja meg velünk tapasztalatait Varga Erzsébet, kiemelve, ezt a változatot mindvégig tartsuk a hűtőben!

Máshol hagyományos sajtos-tejfölös és új, virslivel töltött tészta készült
Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

Lángos is, burger is

Kicsit arrébb egy fiatal csapat fiatalos étke, lángosburger készül.

– Különleges, fiatalos lángosban gondolkodtunk. Az interneten kerestünk rá; az éles bevetés előtt otthon végeztünk próbasütést két-három alkalommal. Mivel tudtuk, hogy bográcsos ételek is készülnek ezen a napon, a két étkezés közötti, könnyedebb falatokat céloztuk meg. A buciként funkcionáló tészta egy hagyományos tejfölös lángos, annyi különbséggel, hogy azt fánk alakúra formázzuk, majd a kisütés után kettévágjuk. A két részt tipikus hamburger-alapanyagokkal töltjük meg, salátával, paradicsommal, uborkával, sajttal, majonézzel, mustárral, ketchuppal és persze húspogácsával – avat be a részletekbe Vörös Ádám, aki negyedmagával süti a lángost egy gázrezsón. A húst a mikróban melegítik, miután azt már korábban elkészítették a nap folyamán. Ez utóbbiban ketchup, majonéz, só és bors kapott helyet fűszerként. A segítők név szerint Gyenis Kata, Kosina Dávid és Vörös Dóra.

Csak úgy sercegett az a bőséges olaj!
Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

Krumplis, nutellás

A hűtős lángos mellett (melyhez lisztet, laktózmentes tejet, tojást, laktózmentes tejfölt és élesztőt is használnak az alkotók) krumplis verzió is készül. Ez értelemszerűen burgonyát is tartalmaz. Néhány lángosba káposzta is kerül, hiszen Bencze Kata Békés megyéből származik, ahol ez egy közkedvelt étel. Az asztalon lévő szalonna eredetileg grillezett langallóhoz kellett, ám mivel az nem jött össze, Horváth Éváék a borsos-káposztás verzióhoz ajánlják a kiegészítő húst. Mellettük az Őszi Napsugár Nyugdíjas Klub tagjai sütögetik lángosukat, melynek – a már három éve bevált – receptje titkos. Így amit különlegességként felfedeztünk, hogy a tészta tetejére nutella került. A gyermekek nagy kedvence!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!