Boryt mindenki szereti

2019.11.11. 07:00

A kápolnásnyéki közéleti panteon új tagja: Bory Jenő

140 éve született Bory Jenő szobrászművész, építész, a világháló közösségi oldalainak „#Szekesfehervar” bejegyzések sztárjának számító, s az alighanem minden fehérvári szíve csücske Bory-vár megalkotója.

Majer Tamás

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Több helyen is megemlékeztek róla a hétvégén a megyében. Vasárnap Kápolnásnyéken az egyre gyarapodó közösségi és kiállító tér, a Halász-kastély különleges kőkerítésének falára került fel dombormű Bory Jenőről. Miért különleges ez a kőfal? A II. világháborúban ezen keresztül közelharcolt egymással az orosz és a német sereg… A kőkerítés a helye a Fejér megyei közéleti panteonnak is. L. Simon László elmondta, idén még egy újabb domborművel gazdagodik a fal, december 27-én leplezik le a Nádasdy Ferenc előtt tisztelgő reliefet. Mint ismert, „felsorakozott” már itt Fekete János író, Fejér megye egykori főjegyzője, Prohászka Ottokár püspök és Sipos Gyula, a 17. Honvéd Gyalogezred parancsnoka is.

A Halász-kastély a helyi identitást erősítő, közéleti zarándokhellyé válhat

L. Simon László országgyűlési képviselő párhuzamot vont Gárdonyi Géza Agárdon lévő szülőháza és a Halász-kastély e fala között. Agárdra számos elhunyt megyei írót, költőt ábrázoló dombormű vonzza az irodalombarátokat, – akár irodalmi programokra is –, a Halász-kastély a megye, a Velencei-tó környékének történelmi nagyjait, egykori politikusait, tudósait hivatott megtisztelni, felmutatni. Ekképpen ez a kastély a helyi identitást erősítő, közéleti zarándokhellyé nemesedhet.

Az avatáson L. Simon László a fülkeszobor szóval írta le, dicsérte a domborművet, hiszen helyenként igen mélyen bevésett az anyagba az alkotó, Pintér Balázs szobrászművész. Aki egyébként keresett alkotó: feleségével, Nagy Edit szobrásszal közösen ő készítette el nemrég a posztumusz Penna Regia díjas fehérvári újságíró, Skorka Károly emléktábláját, utóbbi lapunk szerkesztőségének falán található.

Pogátsnik Lászlóné (született Ágoston Ilona), a Bory-család leszármazottja is ellátogatott a kápolnásnyéki
avatásra Fotó: Nagy Norbert

L. Simon László beszélt Bory Jenő 1916-ban Szarajevóban felállított, majd a Nagy Háború végén a szerbek által lerombolt, megsemmisített nagyívű alkotásáról. Az emlékmű Ferenc Ferdinánd, a Monarchia trónörökösének meg-

gyilkolását formálta anyagba. Cser-Palkovics András, Fehérvár polgármestere, aki szintén felszólalt az avatáson, elmondta, nagykövetségi megkeresés érkezett a szobor esetleges helyreállítása ügyében.

– Bory Jenő önálló fejezet Székesfehérvár történelmében – méltatta az ünnepeltet a polgármester, s rámutatott, ez hatalmas szó a koronázóváros lenyűgöző múltjának ismeretében. Kiemelte persze a Bory-várat, s az online világból hozott példát, mennyire népszerű és turistacsalogató hely az nemcsak az idősebbek, de a fiatalok körében is. Elmondta, az Instagramon, amely internetes felület a felhasználók saját magukról készült fotóival van tele, Székesfehérvár nevére keresve a legtöbb találat a Bory-várba kalauzol.

A fehérvári polgármester arról a közös szándékról is szólt, hogy fűződjék mind szorosabbra Székesfehérvár és a Velencei-tó, az itt lévő települések kapcsolata, hiszen kölcsönösen erősíthetik egymást.

Mórocz Istvánné Márta vehette át idén a Bory Jenőről és feleségéről
elnevezett kitüntetést Fotó: Fehér Gábor

Szintén a Bory Jenőre való emlékezés szolgáltatott apropót egy szombati, fehérvári eseménynek. November 9-én, tehát napra pontosan a szobrászművész és építész 140. születésnapján vehette át a Bory Jenő és Bory Jenőné Emlékérmet Mórocz Istvánné kézműves könyvkötőmester, aki tizennégy esztendeje készít díszes okleveleket a Bory-vár számára. A díjátadón a Bory Jenő Általános Iskola diákjai adtak elő ünnepi műsort. Az elismerést 2006-ban alapították.

Mórocz Istvánné Márta több mint három évtizede dolgozik együtt férjével közös családi vállalkozásban. A keze alól kikerülő könyvek borítójának anyaga hol egyedi papír, hol vászon, máskor selyem, bőr vagy bársony.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában