zsigereiben az illeszkedés

2018.10.16. 11:18

A jövőnek épít a múlt talapzatán Csutiné Schleer Erzsébet

A Fejér Megyei Prima Díj idei jelöltje Magyar Építészet kategóriában Csutiné Schleer Erzsébet. Szakmájáról, zenéről és városszépítésről beszélgettünk.

Majer Tamás

Az építésznek meg kell találnia a keskeny ösvényt a régi korok alkotta városkép és az új között, vallja Csutiné Schleer Erzsébet

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

„Nem akarom elhinni, hogy egy olyan város, mint Székesfehérvár, amelyik mindig büszke lehet csodaszép műemlékeire, hangulatos, ezer év történelmi üzenetét sugárzó belvárosi utcáira, több évszázadot hídként átívelő, azokat formás egységbe záró tereire, némán, megadóan elszenvedje…”

Nos, nem szenvedte el! A fentieket Csutiné Schleer Erzsébet írta volt, mégpedig lapunkban 1982. szeptember 17-én. Előtte nap este betért a redakcióba, Nagy Jenő főszerkesztő elé tette Kései sirató című publicisztikáját, amely így bekerült a másnapi lapba.

Ez, az építészmérnök és műemlékvédelmi szakmérnök városvédő tevékenységének történelmi dokumentummá nemesedett emléke kiválóan mutatja be szerzője elkötelezettségét Fehérvár felé.

Történt, hogy a nyolcvanas évek elején túlbuzgók folyosóhidat óhajtottak emelni a mai Városház tér 1. és 2. szám alatti épületei közé, ott ahol a Pátzay-lovasszobor áll. A terpeszkedő állványzat nyomasztóan tolakodott volna be az Arany János utca fennkölt látképe elé.

A cikket aláírásgyűjtés, a népakaratot döntéshozói meghátrálás követte. Győzött a városvédő erő! Már sokan nem is emlékeznek a folyosóhídra, amelyet bár félig megépítettek, végül visszabontottak.

Csutiné Schleer Erzsébet elsőgenerációs értelmiségi családjában. Jól ment a matek, szépen rajzolt: matematika-tanárnője tanácsának engedve felvételizett építésznek. Fiatal diplomásként, már Fehérváron, férjével hamar három gyermeket vállalt, gyesről visszatérve:

– Kedvet kaptam ismét diáknak lenni! – idézte fel: műemlékvédelemre jelentkezett.

Az építésznek meg kell találnia a keskeny ösvényt a régi korok alkotta városkép és az új között, vallja Csutiné Schleer Erzsébet
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Miért foglalkozik egy tervező építész műemlékvédelemmel? Nem jobb mindenkor az új? Kérdeztük pimaszul.

– Igen, minden tervező építész a mai kor névjegyét szeretné lerakni, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne zsigereiben az illeszkedés. Ez azt jelenti, hogy az új épületek tervezésekor azt a keskeny ösvényt kell megtalálni, ami az épített környezet és a mai építészeti gondolkodás között van. IV. Béla, amikor a budai várat építeni kezdte, nem jurtákat, falusi házacskákat épített, hanem a gótika elindulását – illusztrálta.

Erzsébet évtizedek óta énekel a Primavera Kórusban.

– Nagyon szeretem azt, amikor benne lehetek a világ legfantasztikusabb kórusműveinek és oratóriumainak kellős közepében, körülöttem mint én, mindenki énekel, előttünk szólnak a hegedűk, a trombiták, az egy világszám! – érzékeltette.

Jelenleg is rendületlenül dolgozik. A királyi városban született Ybl Miklós itteni épületeit kutatja. Harapófogóval húztuk belőle, hogy melyek kutatásának legújabb eredményei, de ahogy az tudóshoz méltó, az új ismeretekkel majd csak akkor áll elő, ha minden egyben lesz. Vannak új fejlemények, mondta felcsigázón. Izgatottan várjuk!

Szavazzanak

A hét jelölt közül hárman kapják meg az egymillió forinttal járó Fejér Megyei Prima Díjat, egyikük pedig a közönségdíjat, amely negyedmillió forintot ér. Utóbbiról a Fejér Megyei Hírlapban mellékelt szavazószelvény visszaküldésével olvasóink is dönthetnek. Online a fejer.vosz.hu vagy a szekesfehervar.hu honlapokon voksolhatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában