Schweidel-pohár

2018.10.07. 14:06

A hős aradi vértanúra emlékeztek a Halász-kastélyban

Az aradi vértanúkra, különösen Schweidel Józsefre emlékeztek a kápolnásnyéki Halász-kastélyban október 6-án. A kastély vendége volt Schweidel József két dédunokája, Kirtsch Annamária és Szabóné Kircsfalusi Katalin, valamint Demeter Zsófia történész, akik személyes és szakmai megközelítésből emlékeztek a kiváló honvéd vezérőrnagyra.

S. Töttő Rita

Sokan érkeztek a Halász-kastély ünnepségére, melyen L. Simon László mutatta be a Schweidel poharat Fotók: Kőmíves András

A kastély állandó kiállításának gyűjteményét gazdagítja mostantól az a Schweidel-pohár, amelyet a Halász-kastélyban rendezett október 6-i ünnepségen L. Simon László országgyűlési képviselő mutatott be a zsúfolásig megtelt kastélyteremben. Az aradi vértanúk emléknapjának kuriózuma volt ez a pillanat, amelyet a családi keresztnél tartott megemlékezés, koszorúzás, mécsesgyújtás és Szabó Ferenc jezsuita szerzetes áldása előzött meg.

Fotó: Kőmíves András

Az országgyűlési képviselő az ünnepségen hangsúlyozta: legfontosabb, hogy emlékezzünk, és a haza hőseit mindig merjük példaképként állítani magunk elé.

Sokan érkeztek a Halász-kastély ünnepségére, melyen L. Simon László mutatta be a Schweidel poharat
Fotók: Kőmíves András

Kirtsch Annamária előadásában felidézte Schweidel József alakját, szépapjára emlékezve kiemelte: a család mindig tisztelettel és büszkeséggel emlékezett rá – akkor is, amikor ezt nem nézték jó szemmel – de sohasem kérkedtek, dicsekedtek hős felmenőjükkel. Demeter Zsófia történész szakmai megközelítésből világította meg a hős aradi vértanú pályafutásának kardinális pontjait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában