közös emlékezet kincsei

2017.10.24. 08:20

Nemzeti egységet teremtett a szívekben

DUNAÚJVÁROS Miután a kopjafához hirdetett reggeli megemlékezés az eső és az erős szél miatt elmaradt, a Bartók színházban tisztelegtek a város vezetői, a helyi cégek, intézmények, egyesületek és pártok képviselői az ’56-os forradalmárok előtt október 23-án.

Körmendi Erzsébet

A Vasas táncjátékkal készült az ünnepségre – magas színvonalú volt a produkció Fotó: Ady Géza

Cserna Gábor, Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármestere ünnepi beszédében a forradalom és a szabadságharc eseményeit, szellemiségét méltatta. Azt mondta: „Az akkori fiatalok, 1956 októberének fiataljai, akik túlélték a harcokat, ma már nagyszülők, és általában a nagyszülők adják át az unokáknak a közös emlékezet kincseit. A folytonosság így válik természetessé.”A városvezető beszélt aktuális országos témákról és feladatokról. „Az ’56-os szabadságharc örököseiként nem fogadhatjuk el, hogy Európa elvágja azon gyökereit, amelyek naggyá tették, és nekünk is segítettek a kommunista elnyomás túlélésében. Nincs szabad, erős, tekintélyes, tiszteletre méltó Európa a nemzetek éltető ereje és a kereszténység két évezredes bölcsessége nélkül.” – hangsúlyozta a polgármester, hozzátéve: „1956 nemzeti egységet teremtett a magyarok szívében és tetteiben. Szabadságot hozott és mindenekben szeretetet. Örök hála 1956 velünk élő hőseinek! Köszönet mindazon szabadságszerető polgárnak, akiknek segítségére számíthatunk a magyar és az európai szabadság érdekében!” Az ünnepi köszöntő után a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttest érdemesítette Cserna Gábor a Dunaújvárosért Díjra. A táncosok magas színvonalú műsora tegnap is az ’56-os hősök szellemiségéhez méltó hangulatot hozott a Bartók színpadára. A díjat a fenntartó Munkásművelődési Központ vezetője, Kováts Rózsa, valamint az együttes két szakmai vezetője Szőke Genovéva és Suplicz Mihály vette át a polgármestertől. Az ünnepség zárásaként Juhos Melinda harmonika-előadását és a Tótin trió (Tótin Katalin, Tótin Szilvia, Tótin István) produkcióját hallhatta a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában