Igazi hírességet rejt a kalitka: inkubátorban nevelték Muffint

2019.08.09. 14:00

A fióka egymillió megtekintést kapott a Vadmadárkórház oldalán

Három hónappal ezelőtt még nem lehetett tudni, életben marad-e egyáltalán Muffin, mostanra azonban teljesen kitollasodott, és rengeteget csacsog.

Nagy Marietta

Muffin Maxi külön kalitkát kapott, s azt üzeni, él és virul! Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Maximilian papagájpár 4-5 éve van Pintér Dóránál és családjánál, akik mentett papagájokat tartanak hobbi szinten az otthonukban. A kicsi szülei most előszőr raktak tojást, de mondhatni nem lett a legsikeresebb a költésük. Dóriék már úgy találtak a kismadárra, hogy anyja kilökte őt maga alól az odú egyik sarkába, begye üres volt, teste pedig hideg. A fiókát azonnal elvették a szülőktől, és Berkényi Tamás segítségét kérték, aki a Sukorói Vadmadárkórház alapítója, fenntartója és ellátó orvosa.

Nem sok remény volt, hogy megmarad a pici fióka Fotó: a család

Dóri, aki önkéntes a Vadmadárkórházban, elmondta nekünk, hogy a doktor úr rengeteget segített nekik, nélküle Muffin valószínűleg nem maradhatott volna életben. A kicsi azonnal inkubátorba került a még ki nem költött tojásokkal együtt. Végül Muffinon kívül még két testvére bújt ki a tojásból, de azok sajnos elpusztultak.

A papagájokat a szülők általában 2-3 óránként etetik, ahogy Dóri, a pótmami is tette azt. Éjjel és nappal 3 óránként táplálták a fiókát, aki kezdetben alig volt nagyobb egy ceruzaelemnél, és úgynevezett kézzel nevelő tápot kapott fecskendőből. Amíg Muffin egyedül volt, akkor sem érezte magát elhagyottan, ugyanis kapott egy plüss figurát, így mindig volt mellette „valaki”, akihez hozzá tudott bújni. Ahogy cseperedett, úgy kezdett erősödni. Szép lassan a pihetollait felváltották a tokok, mostanra pedig már teljesen kitollasodott.

Igazán nagyszájú papapgájjá cseperedett mostanra Muffin Fotó: Fehér Gábor

Dóri kisfia is sokat segített a fióka körül. Megtudtuk, hogy Nimród még nem sokat beszél, de folyamatosan figyel­meztette anyukáját, hogy lassan közelít a következő etetés. Mára a madár már kalitkába került, a szülők pedig, akik beszélő papagájok, megismerik fiókájukat, és folyamatosan beszélnek hozzá szavakkal és saját nyelvükön is. Dóri elmondta nekünk, hogy nagyon kemény három hónapon vannak túl, de teljes mértékben megérte, és Muffin Maxi náluk marad a jövőben. Születése után meggyűrűzték, de nem sokkal később levágták róla, mert folyamatosan igazgatni kellett a jelölést. Muffin szerencsére nem CITES, azaz bejelentésköteles papagáj, így nem kötelező neki se a gyűrű, se a mikrochip.

Számos más fajtájú papagájt is láthattunk Dóriéknál. Van nimfa, ara, nemes és jákó papagáj is, akik javarészt mentett madarak. Kaptak már úgy madarat, hogy nem volt tolla. Ez legtöbbször azért is fordulhat elő, mert, ahogy Dóri hangsúlyozta, a madarak is társas lények, így nem ajánlott őket egyedül tartani, mert akár bele is őrülhetnek, és kitépik saját tollukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában