fejlesztés

2018.05.28. 07:00

Fenntartóváltásról dönthetnek a tordasi iskola kapcsán

Néhány hónappal ezelőtt merült föl, hogy a Sajnovics-iskola fenntartását átvenné egy szerzetesrend. A döntés május végéig születhet meg.

Bokros Judit

A település honlapján olvasható információ szerint az iskolában nemrég szavazást rendeztek (részletek alább) arról, hogy a Mogyoródon, Budapesten és Egerben jelen lévő Don Bosco Nővérek szerzetesrend átvegye-e a jelenleg tizenhat osztállyal működő, jó állapotú Sajnovics János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolát. Az intézmény fenntartója jelenleg a Dunaújvárosi Tankerületi Központ, az épület azonban az önkormányzat tulajdonában van.

Az iskola nem hagyományos értelemben vett egyházi intézmény lenne

Juhász Csaba tordasi polgármestertől megtudtuk: a nővérek tavaly ősszel keresték fel, s elmondták, hogy a rendjükhöz tartozó két óvoda mellé szeretnének egy általános iskoláért is felelősséget vállalni. A polgármester és a képviselő-testület nem zárkózott el a gondolattól, mivel a nővérek biztosították őket arról, hogy az iskola napi életébe nem hozna markáns változást a fenntartóváltás. A tantestületet is átvennék, s megmaradna az iskolába járók vallási szabadsága. Ez fontos, hiszen Tordason négy felekezethez tartozó hívek élnek, és nyilván olyanok is vannak, akik nem részesítik előnyben a keresztény szellemiséget. Az iskola azonban nem hagyományos értelemben vett egyházi intézmény lenne. A vallásos elfoglaltságok fakultatív lehetőségként jelennének meg, illetve egy-egy ünnepség zajlana ilyen keretek között, s a pedagógiai program működne a Don Bosco-elveknek megfelelően. Az esetleges váltásról természetesen több fórumot is tartottak. Ezek eredménye, valamint a polgármesterhez eljutó vélemények azt mutatták, hogy az érintettek (az iskolába járó diákok szülei, a pedagógusok, a tanulók) többsége támogatja az ügyet.

A Sajnovics János Általános Iskola jelenleg tizenhat osztállyal működik. BJ/Fejér Megyei Hírlap

Juhász Csaba úgy gondolja: ha megvalósul a váltás, akkor olyan fenntartó jöhet, amelynek képviselői akár napi szinten jelen lehetnek, s ez megkönnyíti az iskolai élet napi menetét.

A szülők sem elzárkózók

Hasonló véleményen van a gyúrói polgármester, Tóth Béla is, akit szintén fölkerestek a szerzetesrendtől. A gyúrói általános iskola tagiskola, mert ott csak alsó tagozat működik, a felső tagozatos osztályok Tordasra járnak. Tóth Béla azt tapasztalta, hogy az érintett szülők, pedagógusok nem elzárkózók. Először ugyan voltak kétkedő hangok, vélemények, ám ezek valamelyest változtak, hallva, hogy az egyházi szemlélet csak részben lenne jelen. Végül a gyúrói képviselő-testület is támogatta a nővérek szándékát. A Don Bosco szerzetesrend részéről tehát beadták a szándéknyilatkozatot a fenntartás átvételére. A döntés joga az Emberi Erőforrások Minisztériumánál van, amelynek május 31-ig kell értesítenie az érintetteket. Amint azt a fenntartó Dunaújvárosi Tankerületi Központ gazdasági vezetőjétől, Kalamán Ferencnétől pénteken megtudtuk: ott még nem tudnak arról, hogy megszületett volna a döntés. Amikor azonban kiderül, hogy átvehetik-e a nővérek az iskola fenntartását, elkezdődik a hivatalos folyamat, amelyről bővebb tájékoztatást a konkrétumok után ígértek.

Juhász Csaba tordasi polgármester szerint az érintettek többsége támogatja a fenntartóváltást BJ/Fejér Megyei Hírlap

Fölkerestük a Don Bosco Nővérek képviselőjét is, ám a szerzetesrend részéről addig nem szeretnének nyilatkozni, amíg véglegesen el nem dől, hogy hozzájuk kerül-e az intézmény.

A többség támogatott

Az iskolában márciusban tartottak hivatalos szavazást a fenntartóváltásról. Ennek eredményei megtalálhatók Tordas honlapján. A voksolás szerint a tordasi szülők részéről 284 szavazásra jogosult volt, közülük 281-en szavaztak. A fenntartóváltást 208-an támogatták, 72-en ellenezték, egy szavazat pedig érvénytelen volt.

A gyúrói szülőknél 41-en szavazhattak, ebből 39-en voksoltak. Végül 33 igen, 6 nem szavazat született. A diákönkormányzat 32 szavazásra jogosultjából 28-an voksoltak, ebből 27 volt az igen, egy a nem. A gyúrói szülői munkaközösségnél 8 fő volt szavazásra jogosult. A hat leadott szavazatból 5 igen született, egy volt a nem. A tordasi szülői munkaközösségben 32 szavazásra jogosult volt. A 18 leadott szavazatból 14 igen, 4 nem született.

A tordasi, gyúrói alkalmazotti közösség 44 szavazásra jogosultjából 43-an szavaztak, ebből 36-an támogatták, hárman ellenezték a fenntartóváltást, négyen pedig tartózkodtak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában