Egy üzenet, tizennégy stáció

2019.04.20. 07:30

A családok szerepét, fontosságát emelte ki a megye főpásztora a nagypénteki keresztúton

Péntek délután indult a nagypénteki keresztút, melyen részt vettek a város papjai, vezetői és hívők százai.

Palocsai Jenő

„Keresztre szegezettnek lenni egyenlő azzal, hogy elkötelezettnek lenni”

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A keresztút a keresztény hagyományok szerint arra emlékeztet, ahogy Jézus, vállán a kereszttel a Golgotára megy. Háromkor indult a menet, Spányi Antal megyés püspök vezetésével a Palotavárosi Kálvária elejéről.

„Keresztre szegezettnek lenni egyenlő azzal, hogy elkötelezettnek lenni”
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A nagy forgalmú Palotai út mellett sokan követték a főpásztort, emlékezve Krisztus szenvedésére és annak üzenetére. A rendezvénynek kedvezett az idő is, így a hívők tömege egyre gyarapodott, mire a Hosszú temetőhöz ért az imádkozó emberfolyam. Spányi mindig a családok fontosságát, annak elsőbbségét emelte ki a stációk előtti imáiban, majd zsoltárokat énekelve és imádkozva vonultak a következő állomáshoz. A tizenegyedik stáció Krisztus keresztre feszítésére emlékeztet, ennél a megyés püspök úgy fogalmazott, hogy keresztre szegezettnek lenni egyenlő azzal, hogy elkötelezettnek lenni. Véglegesen egymáshoz szegezett a férj és a feleség, mint a Megváltó és a kereszt, és ez egyben a nincsen visszaút biztonsága.

A harminc éve felújított, illetve felállított stációkra már ráfért a restaurálás. A munkát két éve kezdte Kocsis Balázs restaurátor, így ezen a nagypénteki keresztúton már mind a tizennégy állomás tisztán és épen várta a hívőket. Az elmélkedéssel egybekötött úton és imádságon részt vett a város több előjárója is, köztük Cser-Palkovics András polgármester is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában