Belák Sándor-emlékév

2019.01.18. 07:05

A cél az egykori kitűnő orvos megismertetése

Az 1886-ban született Belák Sándor orvos, kutató lesz a főhőse az idei esztendőnek Enyingen.

Majer Tamás

Tavaly Vas Gerebent hozták újra divatba, idén Belák Sándor lesz a figyelemmel kitüntetett. A képen Viplak Tibor enyingi polgármester és Nemes Diána szervező

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Az enyingi emlékévek sorát 2015-ben a településen felnövekvő vadászpilótával, Szentgyörgyi Dezsővel nyitották meg a helyiek. Rá egy évre Batthyányi Fülöp, a magyar kultúra és tudomány támogatója körül forogtak az események. 2017-ben Enying várossá válásának 25 éves évfordulóját ünnepelték. A mögöttünk hagyott esztendőben Vas Gereben író emlékét elevenítették föl.

Idén Belák Sándor következik. Nem az épp 100 éve Enyingen megszületett Belák Sándor mezőgazdász, hanem nagybáty­ja, a szintén itt született orvos Belák Sándor élete és munkássága kerül a középpontba.

Tavaly Vas Gerebent hozták újra divatba, idén Belák Sándor lesz a
figyelemmel kitüntetett. A képen Viplak Tibor enyingi polgármester
és Nemes Diána szervező
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

 

– Ismertsége Enyingen nem túl nagy – fogalmazott Nemes Diána, a Vas Gereben Művelődési Ház és Könyvtár intézményvezetője. Vagyis idén nem egy kerek évforduló, hanem nemes szándék – a számos területen aktív, szakmájában európai hírnevet is szerző Belák Sándor megismertetése – a célja az emlékévnek!

Nemes Diánától máris megtudtunk néhány programpontot: a megnyitó február közepén lesz, augusztusban kiállítás nyílik a Belák családról, szeptemberben pedig konferenciát rendeznek, ahol bizonyára előkerülnek Belák Sándor kutatásának főbb területei, mint például a balneológia vagy a reumatológia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában