Aki Sándor, az csak magyar lehet!

2019.07.04. 15:30

A béke: elhivatottság és elkötelezettség

Történelmi tanulmányainkban bőven hallhattunk a Habsburgokról, hiszen például az Osztrák-Magyar Monarchiában részesei voltak mindennapjainknak. Most közelről is láthattuk őket.

Silye Sándor

Az előtérben Görög István, az emlékpark ügyvezetője és Herta Margarete Habsburg-Lothringen hercegné, a háttérben Sandor Habsburg-Lothringen Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Mint a mesében, hercegi pár érkezett nemrégiben Pákozdra, Sandor Habsburg-Lothringen királyi herceg, az Aranysarkantyús Vitézi Lovagrend nagymestere és felesége, Herta Margarete Habsburg-Lothringen hercegné. Akik alapítói és a vezetői a Béke Lángja nevű szervezetnek. A Katonai Emlékparkban, a Nemzeti Emlékhelyen adták át a Béke Lángja elismerést, amelyet a park területén helyeztek el, a Béke emlékműve közelében.

A Habsburg Birodalom a XIII. században vetette meg alapjait, 1867-től az Osztrák-Magyar Monarchia is annak a része lett. Egészen 1918-ig, amikor Magyarország felmondta az 1867-es megállapodást, ezzel megszűnt a perszonálunió Ausztria és Magyarország között.

A hercegi párral beszélgetve azzal kezdtem, hogy a frigy rég köttetett meg a Habsburgok és a magyarok között, új fejezet nyílt 1867-ben, majd 51 év után válással végződött.

Ők, mint a Habsburg család tagjai, mire gondolnak, amikor azt hallják, hogy Magyarország?

– Azt, hogy Magyarország a közvetlen szomszédunk, és ezért partnerként gondolunk az országukra. Történelmi hagyományainkat egy újabb eseménnyel folytathatjuk, mert nagy örömünkre a Béke Lángja emlékművet adhattuk át a magyaroknak Pákozdon, a Katonai Emlékpark, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör, illetve Pákozd település munkája elismeréseként – mondta Herta Margarete, a Béke Lángja Alapítvány elnöke.

Habsburg Ottó, Habsburg György után önök is a béke megvalósítása érdekében dolgoznak. Miért fontos a béke a Habsburgoknak?

– A békéért tevékenykedni elsősorban elhivatottság kérdése, belülről jövő elkötelezettség azok részéről, akiknek fontos a békés élet. Mi elhivatottak és elkötelezettek vagyunk. Ami pedig Magyarországot és a családunkat illeti, nagyon mélyen kötődöm az országukhoz. Amikor Bécsben megszülettem, a Sándor nevet kaptam a keresztségben. És akit Sándornak hívnak, az csak magyar lehet, büszkén viselem ezt a keresztnevet! Ha valahol a világban azt hallom a nevemről, hogy Alexander, gyorsan helyesbítek, hogy nem Alexander, hanem Sándor vagyok… – csatlakozott feleségéhez a férj, Sandor Habsburg-Lothringen.

Az előtérben Görög István, az emlékpark ügyvezetője és Herta Margarete Habsburg-Lothringen hercegné, a háttérben Sandor Habsburg-Lothringen
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Hogyan került Pákozd a látókörükbe, miért gondolták, hogy e hely érdemes a Béke Lángja elismerésre?

– Ausztriai követünkkel már eléggé régóta beszélgetünk egymás között arról, hogy Magyarországon, Pákozdon érdemes letenni a béke emlékművét. Mindkettőnknek fontos volt, hogy Magyarországon, egy meglévő békeparkban elhelyezhessük a Béke Lángját.

Első benyomásaik alapján alighanem gondolhatják, hogy jó helyre érkezett a láng, ugye?

– Ó, igen, természetesen! Nagyon érdekes, hogy nem minden esetben mi keressük a helyet, hanem a hely talál meg bennünket! Meg kell köszönnünk a tevékenységét minden felelősséggel bíró magyar embernek, a honvédségnek, aki vigyáz ránk, megvéd bennünket, és ha kell, katonái az életüket adják értünk, a békéért. Ezért tovább kell harcolnunk annak érdekében, hogy szabadság és béke legyen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában