Nagyszabású erdősítés

2019.11.11. 11:30

119 ezer új fát ültetnek el a megyeszékhelyen a fásítási projekt keretében

Az őszi fatelepítés a múlt hét közepén kezdődött a városban. A megyeszékhelyen mintegy 300 (az eddigi 14/16-os törzskörmérettől eltérően az idén nagyobb, 20/25-ös törzskörméretű) díszfát, 500 díszcserjét és 35 örökzöld dísznövényt ültetnek el november folyamán.

V. Varga József

A nagy törzskörméretű fák telepítése a múlt héten kezdődött Fehérváron Fotó: Városgondnokság

Fotó: Városgondnokság

Bozai Istvántól, a székesfehérvári városgondnokság ügyvezető igazgatójától megtudtuk: az előkészítési munkák már a nyár folyamán megkezdődtek, a közműtulajdonosok hozzájárulásával kijelölték a helyszíneket. A székesfehérvári fásítási projekt összességében csaknem 119 ezer fa telepítését tartalmazza, ugyanis megkezdődött az erdősítési program is. A Sóstó melletti ligeterdőt 5000 juhar, szil, kőris és kocsányos tölgy alkotja majd, a Palotavárosi tavak környékén pedig 113 ezer erdészeti csemete kerül a földbe.

Nagyszabású erdősítés a Palotavárosi tavaknál és a Sóstón

A meglévő 80 ezres belterületi faállomány mellé a múlt évben is rekordmennyiségű növényt ültettek Székesfehérváron: mintegy 1200 többször iskolázott fát, több mint 11 ezer bokrot és cserjét, valamint 170 ezer tő virágot – folytatta a városgondnokság igazgatója. A következő napokban mintegy 300 díszfa, 500 díszcserje és 35 örökzöld kerül a közterületekre a városgondnokság munkája nyomán. Az utóbbi évek zöldfejlesztéseinek eredménye 10-15-20 év múlva lesz látható igazán, amikorra erejük és szépségük teljében pompáznak majd a fák, a cserjék. A nagy törzskörméretű fák telepítése a múlt héten csütörtökön kezdődött. A legtöbbet a Családok ligetében, a Kelemen Béla, a Szent Gellért, a Rác, a Gugásvölgyi, a Kodolányi János, a Hübner András és a Schwäbisch Gmünd utcákban ültetik a kertészek, de a telepítés szinte a város minden részét érinti.

A nagy törzskörméretű fák telepítése a múlt héten kezdődött Fehérváron Fotó: Városgondnokság

– A telepítési munkák az időjárás függvényében két ütemben zajlanak, munkatársaink a hétfői és a szerdai napokon az ültetőgödröket készítik elő, majd keddenként és csütörtökönként a faültetést végzik – mondta el lapunk érdeklődésére Bozai István.

A szakemberek géppel ássák az ültetőgödröket, ugyanis az előnevelt, többször iskolázott fák nagy földlabdával érkeznek, melyeket a súlyuk miatt szintén géppel helyeznek bele a gödrökbe. Az ültetőgödröket azért ássák az átlagosnál nagyobbra, hogy a fa gyökérzetének lazább legyen a talaj, és könnyebben megindulhasson a fejlődésük. Juharok, kőrisek, lepényfák, gyertyánok, díszcseresznyék, platánok, csörgőfák, égerek és atlasz cédrusok a legjellemzőbb fajták, melyek ebben az évben a fehérvári lakókörnyezetek közelébe kerülnek. A díszcserjék közül pedig a legtöbb a babér, a levendula és a hortenzia. A fajták kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy környezet- és várostűrők legyenek. A most ültetendő fák esetében újdonság, hogy a városgondnokság kipróbálja az öntözőzsák használatát, melyek folyamatos vízellátást biztosítanak a frissen telepített fáknak.

Várhatóan még idén megkezdődhet az erdészeti csemeték kiültetése is

A Palotavárosi tavak mentén – az azok közvetlen környezetében található – összesen mintegy 17 hektár nagyságú területen 113 ezer erdészeti csemetét ültetnek el. Az erdősítési program érinti a Sóstó Természetvédelmi Terület Sárkeresztúri út felőli, keleti kapu melletti területét is, ahol 5000 fát ültetnek, létrehozva ezzel egy összefüggő, sűrű borítottságú, fásított területet – tudta meg a Hírlap.

Az erdősítési program a megyei jogú város közgyűlésének októberben meghozott döntése értelmében kezdődött meg Székesfehérváron. A 113 ezer csemete telepítésének költsége azonban meghaladja a közbeszerzési értékhatárt, így pályáztatás keretében kezdődött meg a telepítést végző szakcég kiválasztása. Az eljárást követően, várhatóan még idén megkezdődhet az erdészeti csemeték kiültetése is a klíma- és környezetvédelem jegyében a Palotavárosi tavak melletti területeken.

– A belterületre vonatkozó új közbeszerzési pályázatot várhatóan 2020 januárjában írják ki, mely nyomán a tavasszal folytatódhatnak majd a növénytelepítések – tette hozzá Bozai István...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában