Kosárlabda

2014.09.02. 15:15

Alba Fehérvár: sikeres csapatot építenének

Hétfőn megérkezett az Alba Fehérvár két amerikai légiósa, Lasan Kromah és Cleveland Melvin, valamint visszatért a magyar válogatottól Supola Zoltán és Csorvási Milán. Így Marcel Tenter erős kerettel indulhat útnak pénteken a nagyváradi tornára.

Matók János

Mielőtt elkezdődött volna az Alba kedd délelőtti edzése, Marcel Tenter vezetőedzőt kérdeztük a Veszprém elleni két mérkőzésről, a légiósokról, a nagyváradi tornáról, és arról, milyen csapatot szeretne építeni a bajnokságra?

- Sok energiával, nagy akarattal tértem vissza a csapathoz a román válogatott Eb-selejtezői után - kezdte az Alba szakvezetője. - Ami a Veszprém elleni két felkészülési meccset illeti, arra igazán jó volt, hogy lássam a fiatal játékosainkat, tudjam, kire számíthatok az előttünk álló szezonban. És persze a tapasztalt játékosainkra is kíváncsi voltam. Sok pozitív dolgot láttam, de azt is, nagyon sok munka vár még ránk. Örömteli, hogy lehet bízni a magyar játékosokban, és annak is, hogy két-három fiatal nagyon jó teljesítményt nyújtott, nagy jövő előtt állnak. Most a hétvégi nagyváradi tornára készülünk, ahol nem az eredmény lesz a lényeg, hiszen nagyon sok új dolgot csinálunk a csapattal, arról nem beszélve, hogy most egészült ki a keret. Idő kell, hogy összerakjuk a védekezés és a támadás alapjait, a kettő összhangját. Erre kiváló alkalom lesz a hétvégi torna, hiszen ott majd kiderül, hogy hol járunk a munkában, mit kell javítani a jövőben.

Ami a légiósokat illeti, Dalibor Djapa és Lasan Kromah élő szerződéssel rendelkezik, míg Cleveland Melvin próbajátékra érkezett.

- Melvin szerződtetése a nagyváradi teljesítményétől függ majd, attól, hogy a csapat játékában mire lesz képes. Mert én egy igazi csapatot szeretnék építeni, s ebben nem az egyénieskedő játékosokra számítok. Nálam első a csapat, és csak azt követi az egyéni teljesítmény. De nem aggódom Melvin miatt, mert már láttam tőle nagyon jó dolgokat, s biztos, hogy egy hét alatt beilleszkedik. Tehetséges, nagyon jó kezű, és hihetetlenül atlétikus a felépítése. És ha lehet, a másik két légiósról is beszélnék. Dalibor tapasztalt kosaras, érti a játékot, de ami nagyon fontos: amikor nagyon kell, hasznára van a csapatának. Két évig láttam Romániában játszani, szerintem nagyon jó. Kromah, ha lehet ilyet mondani, egy all round játékos, aki mindent megcsinál a pályán. Ha kell irányít, ha kell lepattanózik, kosárra dob, nagyon jól védekezi, egyfajta jolly joker, fizikális és mentális szempontból egyaránt. Hosszú út áll még előttünk, de azt kijelenthetem, egy erős, mindig győzni akaró csapatot szeretnék építeni az Alba Fehérvárból. Ezért vállaltam el a feladatot. Nem számít, hogy ki hány pontot szerez, ki játszik jól, egyértelműen csak az, a meccsek végén a csapat nyerjen.

Kérdésemre Kromah elmondta, ügynöke olyan fiatal európai csapatot próbált keresni, mely illik az ő játékstílusához, s így esett a választásuk az Alba Fehérvárra. Nagyon várja a közös edzéseket, és a bajnokság kezdetét. Tenter megállapításra, a jolly joker kifejezésre azt felelte, most egy új feladat, egy új kihívás előtt áll, s megpróbál teljes erőbedobással mindent megtenni annak érdekében, hogy eleget tegyen a vezetőedző, és a csapat elvárásának, bebizonyítani, minden tekintetben számíthatnak rá.

Cleveland sorsa a torna után, hétfőn dől majd el, ezt ő is tudja, de nagy lehetőségnek tartja magát a tényt, hogy itt lehet az Albánál, s rögtön egy tornán bizonyíthat. Szeretne Fehérváron maradni, ennek érdekében mindent elkövet Nagyváradon, s bizonyítaná, hogy nagyon hasznos tagja lehetne a csapatnak.

A szerb center, Dalibor Djapa magyar felmenőkkel rendelkezik, s amikor erről kérdeztem, kiderült, hogy apai és anyai dédszülei is magyarok voltak. Talán nem véletlen, hogy információink szerint a klub Dalibor honsítására készül, mert így felszabadulna egy légiós hely. A külsőre bivalyerősnek tűnő center a paksi legenda Gulyás Róbertre hasonlít rutinos játékos, hazánk az ötödik európai állomása, ahol játszik. Reményei szerint sok örömet okoznak majd a nézőknek, hiszen egy nagyon jó edző a szakvezetőjük, kiváló csapattársakat ismert meg a többi játékosban. Ami pedig a tornát illeti, azt tartja a legfontosabbnak, hogy fokozatosan össze kovácsolódjanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!