Kosárlabda

2015.11.07. 14:12

Dávid Kornél vonzóvá tenné a hazai kosárlabda-bajnokságot

Székesfehérvár - Két vereséggel nyitott, azóta viszont magabiztos játékkal, zsinórban ötször nyert a TLI-Alba Fehérvár, amely már ott van az élbolyban. A szakmai igazgató, Dávid Kornél optimista a folytatást illetően.

Horog László

A felkészülést időben kezdték, ám nem a tervezett létszámban. A riválisok sorra jelentették be az igazolásokat, ám a fehérvári kosaras vezetők hallgattak, aztán elkezdtek érkezni a légiósok.

Az első, ZTE ellen elvesztett találkozón két külföldivel állt fel a TLI-Alba, Körmenden már hárman voltak a parketten. Ahogy múltak a meccsek, úgy állt össze egyre jobban Dzunic Branislav együttesének játéka, az utóbbi öt meccsét zsinórban nyerte a kék-fehér alakulat. Akadtak találkozók, amikor négy légióssal álltak fel, az utóbbi két találkozón hárommal. Vasárnap azonban bezárul a kör, megérkezik Ryan Pearson is, aki a remények szerint jól illeszkedik majd a dobogóra igyekvő gárda játékába.

- A csapat két, bosszantó, egylabdás vereséggel indított, azóta viszont remekel. Számított ilyen gyenge kezdésre, illetve ennyire mesés folytatásra?

- Természetesen szerettem volna, ha jobban indulunk, balszerencsések voltunk itthon a Zalagerszeg ellen, majd Körmenden is. Ahogy előbb hosszabbításban, majd Vasban a rendes játékidőben egy ponttal kikaptunk, ugyanúgy győzhettünk volna. Természetesen edzői szempontból mindig az lenne jó, ha a tréner már a felkészülés kezdetén komplett csapattal kezdhetné a szezont, de erre a legritkább esetben van lehetőség, a vezetők maximális hozzáértése és jóindulatra esetén is. Ugyanis a hazai piac szűkössége miatt az igazán jó, hazai játékosok gyorsan elkelnek, a klubok lehetőségei bezárulnak. A külföldi piacon pont az ellenkezője zajlik, érdemes kivárni. Az árak természetesen meghatározzák a minőséget, nyáron a játékosok általában drágábbak, ám ahogy közeledünk a felkészülés, valamint a szezon kezdetéhez, úgy engednek az igényekből a játékosok és menedzsereik is. Mennek a hónapok, nem keresnek pénzt, ezért az idő múltával könnyebben hajlanak a megállapodásra, mint korábban. Tehát kellő türelemmel kimondottan jó játékosokat lehet olcsón szerződtetni. Persze, ez lutri, de kapkodni nem érdemes. Gyakran előfordul, hogy egy játékos ára júliusban sokkal magasabb, mint augusztus közepén, vagy szeptember elején, nem is beszélve az októberről, vagy a novemberről. Ugyanakkor azt is be kell vallani, hogy a külföldiek szemében a magyar bajnokság egyáltalán nem vonzó.

- Mert gyenge a színvonal?

- Sajnos igen, aminek az oka, hogy a magyar kosárlabda sem klub-, sem válogatott szinten nem ért el komoly eredményeket az elmúlt másfél évtizedben. Persze, kivételek akadnak, ennek ellenére a tengerentúli, sőt a komolyabb európai játékosok is, ha több lehetőség közül választhatnak, általában nem mellettünk döntenek. Sajnos 1999 óta nem voltunk jelen világversenyen – akkor kijutottunk a franciaországi Eb-re -, ami befolyásolja a megítélésünket, az egyesületek lehetőségeit. Mindenképpen szükséges az európai kupaindulást, ezt mindig is szorgalmaztam, ha a lehetőségek engedik, a kluboknak érdemes megmutatniuk magukat a nemzetközi porondon. Bízom abban, hogy úgy szerepelünk az idei bajnokságban, hogy jövőre visszatérhetünk a nemzetközi porondra, de ehhez elengedhetetlen a sikeres hazai menetelés. Nincs automatikus indulás, ha bajnok vagy, felkérnek az Eurocup-on való indulásra, amelyen két éve, a hazai aranyérmes jogán megmutattuk magunkat. Idén érthetően a Szolnok nevezett a sorozatra.

- Hét forduló lement a szezonból. Azon gárdák vannak elől, akiket oda is várt?

- Igen, bár voltak meglepetések, például arra aligha gondolt bárki is, hogy a ZTE győz Fehérváron és ugyanezt teszi Szolnokon is. A bajnok amúgy megint erős, de minőségi kerettel rendelkezik a Sopron, a Paks, a Körmend is. Akik legutóbb előttünk végeztek – sajnos nem kevesen -, arra törekedtek, hogy még komolyabb keretet állítsanak össze, mint legutóbb. Mi tudtuk, hogy jobbak leszünk, mint legutóbb, de tippelni nem mernék a bajnokság végeredményére.

- Akad szakember, aki egyenesen a döntőbe várja az Albát.

- Ez biztató. A klub vezetőivel az elődöntőt, azaz az első négy hely valamelyikét tűztük ki célul, ami jogos elvárás. Messze még a szezon vége, de optimista vagyok. Erős a keretünk, Lóránt igazolja klasszisát, de a többiek is egyre jobban belelendülnek. Az edzőnk, Dzunic Branislav győztes szakvezető, ezt már Fehérváron és más állomáshelyein is bizonyította.

- Amikor Shawn Glover nem fogadta el az egy hónapos hosszabbítást, majd a teljes szezonra szóló szerződést, azt mondta, nem esnek kétségbe, rövidesen bejelentik az újabb légióst. Pearsonra esett a választásuk, aki vasárnap érkezik. A többiekről mi a véleménye?

- Elsőként Chery érkezett, az elején nehézségekkel küzdött, ráadásul amíg nem derült ki egyértelműen, hogy egészséges és élsportra alkalmas, pályára sem léphetett. Meccsről meccsre javul, immár a csapat húzóembere, miként az olasz élvonalból érkezett Myles is. Ő is nehezen lendült bele, de most már egyértelműen kulcsfigura, miként Spurlock is, aki ár-érték arányban nagyszerű igazolás, kivételes fizikumának köszönhetően képes mérkőzéseket eldönteni. Reményeink szerint Pearson is illeszkedik a gépezetbe, vele még hatékonyabbak leszünk.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!