Kosárlabda

2015.08.13. 16:51

Dzunic-mester munkába állt

Székesfehérvár - A TLI-Alba Fehérvár kosárlabda csapata az előző idényben lemaradt a rájátszásról. Az új edzővel, Dzunic Braniszlavval szebb jövőben reménykednek a Gáz utcában.

Ferencz Balázs

Dzunic Braniszlav neve és sikerei garanciaként szolgálhatnak az eredményességhez. A Székesfehérváron már korábban is dolgozó tréner egy aranyérmet és egy ezüstöt nyert az Albával, így nem csoda, hogy visszatérésével újabb hangos ünneplésben, és csillógó kosár-trófeákban bíznak a sportág fehérvári szerelmesei. Dzunic-mester munkába állt, a héten még rávezető edzéseket vezényel a most még fiatalokkal feltöltött keretnek, aztán jövő hétfőtől már napi két, rettentő kemény tréninget ígér a csapatnak. Négy amerikai légiós érkezhet szeptemberben az együtteshez, akik 10-12 felkészülési mérkőzésen rázódhatnak össze az újjáalakuló gárda többi alkotójával.

Dzunic Braniszlav, a fehérváriak vezetőedzője egyszerű, de eredményes játékot vár a csapattól az októberben rajtoló bajnokságban (Fotó: Koppán Viktor)

A csarnok kapujánál tikkasztó a hőség, de a 10 órára meghirdetett tréning előtt tíz perccel már javában pattogtatnak a TLI-Alba Fehérvár kosárlabda csapatának játékosai. Dzunic Braniszlav ugyan még csak rávezető edzéseket vezényel a jövő csapatának, de a héten több alkalommal is napjában kétszer teszi ezt. Az immár dolgos hétköznapok közepette már az is némi boldogságot csempész a kosaras életébe, ha változik kicsit a napi program. A csapatkapitány, Simon Balázs például mosolyogva szólt ki Matus Gábor felé a szerdai edzést indító megbeszélés után, hogy úgy tűnik, aznap nem lesz több meló. Az az egy edzés is kétórás volt, melyen 12 kosaras izzadt a pályán, akik közül Supola Zoltán, Csorvási Milán, Tóth Péter, Simon Balázs, és a fehérváriak eddigi egyelten új szerzeménye, a Paksról érkező Markovics Luka képviselte a standard felnőtt keretet.

– Szépen fokozatosan megy a munka, most csak a rávezetés időszakát éljük, átnézzük, amit évközben szeretnénk gyakorolni, főként erőnléti feladataink vannak, de még csak „lightosan”, nem kezdtünk bele izomból – mesélte Simon Balázs egy nyújtás mellett. – Nagyon hiányzott már a labda. Leginkább pihenéssel vészeltem át a nyarat, de az utóbbi egy hónapban rendszeresen mozogtam, futottam, fociztam, teniszeztem, strandröplabdáztam.

A csapatkapitány arról is beszélt, hogy egyelőre még csak egy új ember van az öltözőben Markovics Luka személyében, akit ráadásul ismer, hiszen korábban csapattársa is volt. Simon szerint hamar összerázódik a gárda.

– Most még nem gondolunk a bajnokságra, arra koncentrálunk, hogy éljük túl az edzéseket, de ez szépen fokozatosan változni fog. Ahogy alakul a csapat, és közeleg a rajt, komplettebbek leszünk, és akkor már csakis a bajnokság körül pörögnek a gondolataink – jelezte a fehérváriak irányítója.

– Jó érzéseim vannak ebben a csarnokban, mindig jó ide visszatérni – mondta a fehérváriak régi-új szakvezetője, aki két évvel ezelőtt egy bajnoki aranyéremmel a nyakában hagyta el a koronázó várost.

Dzunic Braniszlav nem akart még a bajnokság támasztotta akadályokról beszélni, korai is lenne, hiszen még a csapat sem állt össze. A vezetőedző az edzések között és után Dávid Kornéllal, és Matus Gáborral a kiszemelt légiósok mutatóit és videóit elemzik.

– Elkezdtünk dolgozni egy új korszakon, bár ez nem is igazán jó kifejezés, hiszen egy csapatról van szó, amely folyamatosan formálódik. A felkészülés első ciklusában, az első héten bemelegedünk a munkába, az igazi kemény munka hétfőtől indul. Még várjuk a külföldi játékosokat, és csak aztán tudunk komolyabban beszélni a csapatról, a munkáról és a játékról – fogalmazott Dzunic mester, aki vázolta a szerb-magyar kettős állampolgársággal rendelkező Markoviccsal szemben támaszott elvárásait is.

– Egyénileg fejlődjön és teljesítsen jobban, mint tavaly. Gyorsabbak szeretnénk lenni, keményebben védekezni, de ezek olyan szavak, melyet minden edző elmond a felkészülés elején. Meglátjuk, hogy mennyire sikerül majd ez az elvárás. Egyszerű, de eredményes kosárlabdát szeretnénk játszani.

Négy külföldit igazolna az Alba a felnőtt keretbe, két magas embert és két mezőnykosarast. Elsősorban amerikai kosarasokban gondolkodik a szakvezetés, és a tervek szerint már szeptemberben itt kell, hogy legyenek az újak.

„Mindennek amit csinálunk, van értelme! Gyorsan szabadítsd ki, és rohanj! Lőtt passzok legyenek, ez az alap!” – emeli fel a hangját Dzunic edző a palánk alatt, egy-egy pillanatig sejtetve, nem vár könnyű felkészülés a srácokra.

Szeptember elejéig kemény tréningekkel készül az együttes, naponta két edzés szerepel a terítéken. Szeptember másodikán vívja első edzőmeccsét az Alba, akkor a Komárnó lesz a vendég a Gáz utcában. A Kaposvárral is összeméri erejét a Fehérvár, és részt vesz három felkészülési tornán is. A Nagyvárad -Kupán nemzetközi megmérettetésen pattogtatnak Simonék, Szombathelyen minden bizonnyal a Paks, a Falco és a Komárnó lesz az ellenfél. A hazai rendezésű tornán egy külföldi csapat mellett a Kecskemét és a Szeged érkezhet Székesfehérvárra.
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!