F. M. Kormányhivatal

2014.12.02. 12:21

Vásárlás előtt, vásárlás után: mit kell tudni?

A karácsonyi ünnepi vásárlások biztonságához elengedhetetlen a tudatos fogyasztói magatartás, hiszen ebben az időszakban a kereskedelmi forgalommal együtt a problémák száma is megnőhet.

Az akciós termék megvásárlása során figyeljünk arra, hogy a pénztárnál valóban az alacsonyabb árat fizessük meg, illetve, hogy az akciós ajánlat teljes egészében megvalósuljon.

A műszaki termék, gyermekjáték vásárlásának helyszínét jól válasszuk meg, kerüljük az alkalmi árusokat, ahol nem mindig lehet kipróbálni a terméket. Előfordulhat, hogy nem adnak nyugtát, amely elengedhetetlen az utólagos reklamációhoz. A jótállási jegy kitöltésére és megőrzésére is figyeljünk oda.

Internetes vásárláskor tájékozódjunk az általános szerződési feltételekről – ha lehet, mentsük is el –, és legyünk tisztában 14 napos elállási jogunkkal, amely érvényesítésének nem feltétele a termék meghibásodása.

A hagyományos módon vásárolt karácsonyi ajándékok későbbi reklamációjához a legfontosabb a nyugta megőrzése. Ennek hiányában ugyanis nem vagy csak nagyon nehezen tudjuk bizonyítani, hogy a terméket az adott vállalkozástól vettük. Hibás termék kijavítását vagy kicserélését, másodsorban vételára leszállítását vagy a teljes vételár visszatérítését csak így kérhetjük. Az áruval kapcsolatos jogos igényeket leárazásra vagy akcióra hivatkozva sem utasíthatják el a kereskedők. Téves vásárlás (rossz méret vagy szín) esetén azonban a kereskedőnek semmilyen kötelezettsége nincs.

Régi tévhit, hogy a vásárlás után 3 napon belül bármikor visszavihetjük a hibátlan terméket is, kérve annak cseréjét vagy vételárát. Ugyanakkor tartós fogyasztási cikk – pl. mosógép – vásárlástól számított 3 munkanapon belüli meghibásodása esetén a kereskedő köteles azt kicserélni, az eredeti csomagolás megléte nélkül is.

Ha bármilyen vitás kérdésben nem jutunk megegyezésre a kereskedővel, jegyzőkönyveztessük problémánkat. Igényünkkel fordulhatunk a fővárosi, megyei kereskedelmi és iparkamarák mellett működő békéltető testületekhez is.

Schneider Istvánné

(a FMKH Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetője)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!