Frissen Fejérből

2021.10.01. 06:00

Vadászatok: figyeljünk egymásra!

Ha kirándulni megyünk, kora reggel és este is célszerű jól látható öltözéket viselni.

F. M. Kormányhivatal

Az őszi-téli időszakban egy-egy napra lezárhatnak erdőterületeket a társasvadászatok miatt

Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

Az ősz beköszöntével a legtöbb vadászható fajnak is megkezdődött a vadászati idénye. A közelmúltban többet hallottunk, olvashattunk arról, hogy az erdőterületek, kiránduló helyek csak korlátozottan látogathatóak a vadászat miatt.

Ilyenek mostanság, szarvasbőgés idején a Sárszentágota környéki erdők, a Gánt környéki erdők. A vadászat alapvetően „veszélyes üzem”, hiszen fegyverhasználattal jár. A vadászat idejére emiatt több esetben szükséges egyes területek lezárása, a civil lakosság és a vadászaton lévő vadászok, hajtók érdekében, hogy elkerülhetőek legyenek a balesetek.

Az egyéni vadászat leginkább napfelkelte előtt a kora reggeli órákig tart, majd késő délutántól sötétedésig, esetenként éjszaka is. Sajnos hazánkban is megjelent az afrikai sertéspestis. A járvány elfojtásában a vadászoknak kiemelt szerepük van. A vaddisznó kötelező kilövésével lassítani kell a járvány terjedését, és meg kell akadályozni a betegség behurcolását a házisertés-állományba. Ha ez megtörténne, az rendkívül súlyos következményekkel járna…

A vadászat rosszabb látási viszonyok között folyik, ami növeli a balesetveszélyes helyzet kialakulásának kockázatát is. Ám a vadász csak akkor tehet lövést, ha minden kétséget kizáróan felismerte az elejteni kívánt vadat, annak elejthetőségéről egyértelműen meg tudott győződni, a lövedék várható útját fel tudta mérni, a lövés leadással más testi épségét és vagyonát nem veszélyezteti. Figyeljünk egymásra! Ha kirándulni, sportolni megyünk – kora reggel, késő este –, akkor is célszerű jól látható öltözéket viselni, netán világító eszközt magunknál tartani, és nem elhagyni a kijelölt turista utakat.

Az őszi-téli időszakban egy-egy napra lezárhatnak erdőterületeket a társasvadászatok miatt
Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

Októbertől kezdődnek meg a társasvadászatok, amelyeken apróvadfajokra (fácán, mezei nyúl, róka) és nagyvadfajokra (jellemzően vaddisznóra), egyaránt folytatható vadászat. Ezek az illetékes hatóságokhoz előre bejelentett módon, szervezett formában, kizárólag napközben történnek. Ebben az időszakban találkozhatunk mind a mezőgazdasági területeken, de erdősültebb területeken is vadászok csoportjaival. A vadászoknak és a vadászatokon részt vevő hajtóknak is kötelező a környezettől eltérő színű jelzéseket – láthatósági szalagot, mellényt – viselni. A vadászokkal találkozhatunk közutak mellett is. Ilyenkor fokozott figyelemmel haladjunk, mert a vadászkutya kikerülhet a gazdája felügyelete alól, és a közútra tévedhet, s a menekülő vad is elénk kerülhet.

Az őszi-téli időszakban egyegy napra lezárhatnak erdőterületeket a társasvadászatok miatt. A legfontosabb bevezető utakra a lezárást megelőzően figyelmeztető táblákat helyeznek ki, majd a vadászat ideje alatt őröket is állítanak, akik nem engedik a belépést az erdőterületre. Persze mindig lehetnek olyan „ösvények”, amelyeken bejuthatunk a tiltás ellenére. Ne hagyjuk figyelmen kívül a tiltásokat, legyünk türelemmel és megértéssel!

Fontos, hogy a vadállomány ne károsítsa a természeti környezetet, a vad élőhelyét, a mezőgazdasági kultúrákat, az erdőket, és ne zavarja az emberi környezetet, a lakóközösségeket. Mind többször olvashatunk arról, láthatjuk híradásokban, hogy falvakban, városok peremkerületeiben megjelennek a vaddisznók, a rókák. A vadlétszámot csak vadászattal lehet szabályozni. A létszámszabályozás mellett a vadhús előállításban is jelentős szerepet tölt be. Számos más, fajsúlyos érv szól a vadászat nélkülözhetetlen egyensúlyfenntartó szerepéről, társadalmi hasznosságáról, amelyről az „Egy a természettel” – Vadászati és Természeti Világkiállítás kapcsán is tájékozódhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!