élő, jövőt formáló erő

2018.08.31. 07:24

Tisztelgés nemzetünk nagyjai előtt

A középkori Magyarországegy ik legjelentősebb egyházi épületében, az István király által alapított Szűz Mária királyi prépostsági templomban őrizték egykor a királyi levéltárat, az uralkodói jelvényeket, itt tartották a koronázásokat és a fehérvári törvénylátó napokat. Az egykori bazilika emellett időről időre királyi temetkező helyként is szolgált. A régészeti feltárások során fellelt csontmaradványokat az Osszárium őrzi, amely közös emléket állít az eltemetetteknek.

F. M. Kormányhivatal

Az Osszárium megnyitásakor dr. Simon László kormánymegbízott mondott beszédet fotó: ÖKK Fehérvár/Molnár Artúr)

Minden évben megnyitja a nagyközönség előtt a Székesfehérvári Királyi Napok idejére a látogatók előtt a királyaink és királynéink földi maradványait is őrző Osszáriumot Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Szent István Király Múzeum. A meghívott vendégek és az érdeklődők idén is virággal róhatták le kegyeletüket nemzetünk nagyjai előtt a Nemzeti Emlékhelyen, és több időpontban szakvezetéssel is megtekinthették az érdeklődők a csontkamrát. A megnyitó ünnepségen dr. Simon László kormánymegbízott mondott ünnepi beszédet. Hangsúlyozta: a Székesfehérváron eltemetett uralkodóink, családjuk, a rangos egyházi és világi személyek szellemisége a mai napig szakrálissá teszi a Nemzeti Emlékhelyet, meghatározza nemzeti öntudatunkat.

Az Osszárium megnyitásakor dr. Simon László kormánymegbízott mondott beszédet fotó: ÖKK Fehérvár/Molnár Artúr)

„Örök szimbólumok ők. A sírkamrában mi már csak ezért sem a pusztulást, nem a veszteséget látjuk, hanem nemzetünk örökké élő nagyjait, akik a ma is magunkénak vallott értékrend megteremtői voltak. Ezek a csontok még ilyen töredékesen, mostoha állapotban, azonosítatlanul is többet jelentenek önmaguknál. Gyűjtőlencséi ők a magyarság kisugárzásának, nemzeti öntudatunknak. Csak földi maradványaik nyugszanak itt – jelenthetjük ki. Szellemiségük, értékrendjük, példájuk él. Hiszen ők voltak azok, akik Európa szívében naggyá tették Magyarországot. Amit itt tehát látnunk, éreznünk kell, nem csupán történelmi emlék, hanem élő, jövőt formáló erő” – mondta el a kormánymegbízott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!