„Állj pályára!”

2018.11.23. 06:00

Sorozat Székesfehérváron és Dunaújvárosban

A Fejér Megyei Kormányhivatal „Állj pályára!” címmel Székesfehérváron és Dunaújvárosban rendezett sikeres pályaválasztási kiállítást és interaktív programsorozatot novemberben.

Fejér Megyei Kormányhivatal

Dr. Simon László szerint, napjainkban különösen nagy jelentősége van annak, hogy milyen pályát választanak a diákok Fotó: Simon Erika/ÖKK

Közel 100 kiállító mutatta be képzési kínálatát a székesfehérvári, kétnapos eseménysorozaton. A cél az volt, hogy megszólítsák a pályát választó, pályakezdő fiatalokat, gyakorlatorientált tanácsokkal lássák el őket. A megyében működő közép- és felsőfokú oktatási intézmények, munkáltatók hasznos információkat nyújtottak a végzős általános iskolásoknak a továbbtanuláshoz, a szakmaválasztáshoz.

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere köszöntőjében kiemelte: a mai fiatalok pályaválasztási döntésében komoly szerepet játszik az a változás, amely a munkaerőpiacon világszerte bekövetkezik. Egyelőre kérdéses számunkra, hogy a digitális technika megjelenése, a robotika elterjedése mit jelent a következő években a munkaerőpiacon.

Dr. Simon László szerint, napjainkban különösen nagy
jelentősége van annak, hogy milyen pályát választanak a diákok Fotó: Simon Erika/ÖKK

Megnyitó beszédében dr. Simon László, Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja szólt arról, hogy a pályaválasztás, életünk egyik fontos kihívása, nem kis feladat elé állítja a szülőket, a pedagógusokat és a diákokat egyaránt. Napjainkban különösen nagy jelentősége van annak, hogy a diákok milyen utat, milyen szakmát választanak. A pályaválasztás, a felnőtté válás első igazán komoly lépései közé tartozik. A jó döntés nemcsak az egyén, hanem a család, a mikro- és makrokörnyezet, a gazdaság és az ország jövőjét is meghatározza, hiszen a felkészült szakemberek tudják segíteni az ország gazdasági fejlődését. Ehhez a döntéshez nyújt segítséget a pályaválasztási kiállításokkal a Fejér Megyei Kormányhivatal.

Sok érdeklődőt vonzott a kiállítás, amelyen a szakmák,
foglalkozások igen széles skálájával találkozhattak a kíváncsiak Fotó: Simon Erika/ÖKK

A Dunaújvárosi Egyetemen rendezett megnyitón dr. Simon László kormánymegbízott és dr. András István, az egyetem rektora mondott köszöntőt. Elhangzott: a tudományos hét fontos időszak az egyetem számára, és a pályaválasztási kiállításra is mindig kiemelt figyelmet fordítanak. Ilyenkor bemutatkoznak az egyetem partnerei is, akikkel a duális képzésnek köszönhetően kölcsönösen segítik egymást. A rektor hangsúlyozta, az egyetemen végzett hallgatók több mint nyolcvan százaléka a városban és a környékén helyezkedik el, így kivételesen fontos, hogy a fiatalok megismerjék a régió munkáltatóit. Az eseményen részt vettek a járás közép- és alapfokú oktatási intézményei, illetve a honvédség, a rendőrség, a katasztrófavédelem képviselői is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!