Hangzatos ígéretekkel toboroznak

2018.09.28. 09:19

Óvatosnak kell lenni a „csodaszerekkel”

Az interneten kapható „csodaszerek” forgalmazói az alanyai az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kezdeményezett hatósági vizsgálatnak. Az ellenőrzések mellett azonban nagyon fontos lenne, hogy tudatosabbak, körültekintőbbek legyenek a vásárlók is.

B. Kiss László

Czifra-Szabó Judit: őrizze meg az utas a számlákat, a többletköltséget ezzel igazolhatja

Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Nincs olyan internet-használó, aki ne találkozott volna a világhálón a legkülönfélébb csodaszerek reklámjaival. A csodaszerek palettája a fogyasztó- és potencianövelő szerektől a bütyök-kiegyenesítőig és a látásjavító szemmasszírozó eszközig tart. A forgalmazók gyors és garantált hatást ígérnek. Ugyanakkor ezek a szerek, eszközök akár veszélyesek is lehetnek az egészségre, és a róluk közölt információk megtévesztőek. E szerek kiszűrését célzó, közös hatósági együttműködésnek az Innovációs és Technológiai Minisztérium a szakmai irányítója. Nagy szükség lenne azonban a nagyobb fokú fogyasztói tudatosságra – mondta el dr. Czifra-Szabó Judit, aki a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatala Műszaki Engedélyezési, Fogyasztóvédelmi és Foglalkoztatási Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztályát vezeti.

A „csodát” ígérő honlapok általában nem felelnek az előírásoknak, nem tesznek eleget a tájékoztatási kötelezettségnek. Nem található például rajtuk információ a vállalkozásról, amely a biztos javulással kecsegtető terméket forgalmazza. Ennek hiányában aztán a vásárló nem tud kihez fordulni, nem tud kinél reklamálni – folytatta az osztályvezető, akitől megtudtuk, hogy leggyakrabban a vételár visszatérítésének igényével keresik meg őket. Az internetes vásárlások esetében általános szabály, hogy a vevő 14 napon belül – indoklás nélkül – elállhat a vásárlástól. Ezen internetes vásárlások esetében azonban – cím híján – nincsen mód visszaküldeni a terméket.

Ezek a vásárlók megtévesztésére, átverésére létrehozott honlapoknak általában több közös vonásuk, ismertetőjegyük is van. Ilyen például az, hogy a hirdetés képére kattintva jutunk el a terméket bemutató honlapra, amelynek szövegezése gyakran feltűnően magyartalan. Ezen oldalak egyszerű felépítésűek, rajtuk csak egy típusú terméket lehet megrendelni. A csodaszert „előtte-utána” fotóval, állítólagos orvos és állítólagos vásárlók ajánlásával, hízelgő véleményével teszik vonzóvá. A termék dobozát „magas minőséget” szimbolizáló matricával látják el. Gyakori, hogy különleges akció keretben történik az értékesítés. Akár 50 százalékos kedvezményt is kínálnak azzal a felkiáltással: „Csak ma!” Gyakran megjelenítik, hogy éppen hányan nézik a weboldalt, illetve azt, hogy még hány akciós termék érhető el. (Általában csak pár darab.) Az is elgondolkoztató kell legyen, ha a termék ára 5990 és 9990 forint között mozog. Ez ugyanis olyan összeg, amit könnyen kifizetnek az emberek, ha szükségesnek gondolnak egy adott dolgot. Figyelmeztető jel lehet továbbá, ha a termék árát nem lehet bankkártyával kifizetni, és annak átvételére nincs lehetőség boltban – folytatta dr. Czifra-Szabó Judit.

Az a fogyasztó, aki esetleg nem vette észre a fentebb felsorolt, árulkodó jeleket, és így, sajnos, „csőbe húzták”, jogorvoslatért több fórumhoz is fordulhat. Akit egyedi jogsérelem ér, azaz eláll a vásárlástól, és a pénzét szeretné visszakapni, békéltető testülethez, bírósághoz fordulhat. Internetes vásárlással kapcsolatos panasz esetén igénybe lehet venni az EU online vitarendezési platformját is, melynek címe: ec.europa.eu/odr. Az Európai Fogyasztóvédelmi Központ pedig a határon átnyúló egyedi jogviták esetén tud segíteni.

A fogyasztóvédelmi hatóság a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot vizsgálja. Azt, hogy az ígért állítás megfelel-e a valóságnak. A jogerős döntések felkerülnek a www.jogsertowebaruhazak.kormany.hu oldalra – tájékoztatott a fogyasztóvédelmi osztályvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!