12°
16°
13°

Nemzeti Egységes Kártya (NEK) készítése

A Nemzeti Egységes Kártyarendszer Bizottság elfogadta a NEK koncepcióját. A Bizottság munkájában és koncepció kidolgozásában részt vett valamennyi tárca, és a kártyarendszerrel kapcsolatban érintett szervezet, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, a Nemzeti Közigazgatási Intézet, az Oktatási Hivatal, valamint a KEK KH.

A koncepció rögzíti a Nemzeti Egységes Kártyarendszer modelljének elvi alapjait, megfogalmazza a technikai és a szervezeti kereteket, valamint a folyamatok és a működés feltételeinek teljes körű szabályrendszerét.

Jelenleg nagyon sokféle, az állam által kibocsátott okmány, belépőkártya van forgalomban. A cél ezek számának csökkentése. Az állampolgárok így kevesebb igazolvánnyal rendelkeznének, egy-egy igazolvánnyal több helyen is azonosíthatnák magukat. Egyszerűbbé válik a mindennapi élet, és kevesebbet kell okmányokra költeni. Az egységes szabályozás és technikai alapok megteremtése hosszú távon állami szinten is jelentős költségcsökkenést eredményez.

Minden NEK rendszerben kibocsátott kártyát el kell látni a használója fényképével. Ez a személyhez kötött szolgáltatások igénybevevőjének hiteles fizikai azonosítását szolgálja.

A Nemzetközi Egységes Kártya készítését kormányablakban vagy okmányirodában lehet kérni, felveszik az adatokat, fotó készül az igénylőről, és bekerül a központi adatbázisba.

A szolgáltatás igénybevételéhez a jogosultnak be kell mutatnia lakcímkártyáját, érvényes személyazonosító okmányát (személyazonosító igazolvány vagy útlevél, vagy vezetői engedély).

Az ügyintézés egyébként az igénylő számára ingyenes.

Az eljárás részeként a jogosult egy úgynevezett NEK adatlapot kap az ügyintézőtől, melyen a nyilvántartásban szereplő adatok, a fénykép és 12 éven felüli jogosult esetében az aláírás szerepel.

Ennek az adatlapnak része a 16 karakterből álló NEK azonosító, amely a diákigazolvány igénylési folyamatban kap szerepet, ezért az adatlap megőrzésére a jogosultnak fokozottan ügyelnie kell. Amennyiben a NEK azonosító elveszik, az adatlapról másolat igényelhető az ügyintézés helyén, vagy új adat felvétel kérhető.

Az elkészült NEK adatlapot minden esetben az igazolvány igénylésének helyén (pl. oktatási intézményben, munkáltatónál stb.) le kell adni, mivel az igazolványigénylést az adott szerv tudja rögzíteni és megküldeni az illetékes hivatalnak.

Az e-szig és a NEK adatlap kormányablakos, illetve okmányirodai ügyintézéséhez lehet előre időpontot foglalni a 1818-as számon a kormányzati ügyfélvonalon, az adott kormányablakban, okmányirodában személyesen, vagy telefonon az elérhetőségeken.

 

A NEK leggyakrabban használt fajtái:
Diák igazolvány
Pedagógus igazolvány
Utazási kedvezményeket biztosító igazolvány

A NEK előnyei:
Országszerte megközelítőleg ezer diákigazolvány-elfogadóhely nyújt kedvezményeket a diákkártyával rendelkezők számára. A kedvezmények mértéke 5 százaléktól akár 30 százalékig is terjedhet.


Legolvasottabb

1
„Lecsóőrültek” a trónon, megkoronázták a lecsókirálynőt
2
Halálos baleset történt a Váli-völgyi pihenőhelyen
3
Autótűz Székesfehérváron
4
Ittasan vezetett, átszakította a szalagkorlátot
5
Így parkoltok Ti, Fejér megye!
Generációk
S. Töttő Rita
Újszülötteket köszöntöttek Kápolnásnyéken
terrorizmus / 48 perce
Egy harmadik férfit is elfogtak a londoni metrómerénylet kapcsán
A 25 éves férfit a walesi Newport városában vették őrizetbe.
Gyász
*JAMRIK ISTVÁN* 55 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni polgári búcsúztatása a Béla úti temetőben 2017. szeptember 21-én, csütörtökön 13 órakor lesz.
*JAMRIK ISTVÁN* 55 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni polgári búcsúztatása a Béla úti temetőben 2017. szeptember 21-én, csütörtökön 13 órakor lesz.
/"Megállt a szív, megállt a kéz, nincsen szó az ajkadon. Szívünkben örökké élsz, mert szerettünk nagyon . . ."/ Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *MIKLÓS JÓZSEFNÉ* *szül. Varga Anna* Seregélyes-Szőlőhegyi lakos 77 éves korában elhunyt. Temetése 2017. 09. 21-én 14 órakor lesz a Seregélyes-Szőlőhegyi temetőben. A gyászoló család
/"Hirtelen mentél el, köszönni sem tudtál, örökre lecsuktad csillag szemed. Vigyázunk az álmodra, te csak aludjál! Kedves szerettünk, Isten veled!"/ Mély fájdalommal tudatjuk, hogy édesanyánk *FEHÉR ANNA* 2017. szeptember 6-án, 65 évesen elhunyt. Szeptember 22-én a Fecskeparti temetőben 12 órakor búcsúzunk tőle. Gyászolják: gyermekei Gábor, Ani, unokái Richi, Szandu és veje Bala, valamint rokonai és barátai
/"Nem az a fájdalom, melytől könnyes a szem, hanem amit a szívünkben hordozunk némán, csendesen."/ Fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy *FÜLÖP KÁLMÁN* agrármérnök szabadbattyáni lakos, hosszú betegség után 2017. augusztus 31-én elhunyt. Szűk családi körben búcsúztunk el tőle. A gyászoló család
/"Nem az a fájdalom, melytől könnyes a szem, hanem amit a szívünkben hordozunk némán, csendesen."/ Fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy *FÜLÖP KÁLMÁN* agrármérnök szabadbattyáni lakos, hosszú betegség után 2017. augusztus 31-én elhunyt. Szűk családi körben búcsúztunk el tőle. A gyászoló család
/"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott, Számunkra te örökké élni fogsz, mint a csillagok."/ Mély fájdalommal tudatjuk, hogy *LAURINYECZ FERENCNÉ* *(Marika)* életének 79. évében örökre megpihent. 2017. szeptember 23-án 11 órakor az Agárdi temetőben veszünk tőle végső búcsút. Drága emléke szívünkben örökké él! A gyászoló család
Fiaskó idegenben / 2 órája
Szekszárdon kapott ki a Gárdony
Ferencz Balázs
Kosárlabda / 2 órája
Nyolc ponttal győzött az Alba
Horog László
hétköznapi hős / 3 órája
16 ezer eurót talált a metrón egy diáklány, átadta a rendőrségnek 
3 órája
V. Varga József
vb-selejtező / 4 órája
A dánok egy félidőt hagytak női labdarúgóinknak
akár a szimfónia / 4 órája
Október elejétől új darabbal hódít a Thália Színház