F. M. Kormányhivatal

2016.12.02. 06:28

Nem mindegy, hogy mi kerül az ünnepi asztalra

Közeleg a karácsony. Együtt ünnepel a család, eljött az ideje a baráti és munkahelyi összejöveteleknek. Nem mindegy azonban, hogy milyen ételek (és italok) kerülnek az asztalra.

Az ünnepeket megelőző nagy rohanás előtt érdemes egy kicsit megállni és felkészülni az előttünk álló kellemes, de tagadhatatlanul fárasztó tennivalókra – hívja fel a figyelmet Dr. Sziebert Gergely megyei főállatorvos, a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztályának főosztályvezetője.

Legyünk tudatos vásárlók, mert ezzel csekély plusz energia befektetésével nagyon sok későbbi bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat.

Először is készítsünk listát a beszerzendő alapanyagokról és gondoljuk át azt is, hogy ezeket hol fogjuk megvásárolni. Lehetőleg üzletben, vagy a már jól bejáratott piaci árusainktól vásároljunk.

Nyugodtan vehetünk élelmiszert a karácsonyi vásárokon kitelepült árusoktól is, mert őket a Kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonságért felelős munkatársai rendszeresen ellenőrzik. Fontos az első benyomás: ha belépünk egy üzletbe, nézzünk alaposan körül, hogy tisztaság és rend van-e az eladótérben. Az eladókon tiszta munkaruhának kell lennie, és puszta kézzel nem nyúlhatnak a csomagolatlan élelmiszerhez.

Utcai árusok esetében nézzük meg, hogy a hűtve tárolást igénylő termékek hűtőpultban vannak-e, vagy kérésre hűtőből veszik elő, és azt is, hogy védik-e a csomagolatlan termékeket a cseppfertőzéstől védőfóliával, vagy plexiüveggel.

Ellenőrizzük a termékek csomagolását és a rajta található információkat, a nem előrecsomagoltak esetében pedig a frissességet. Bátran meg lehet szagolni például a halat, húst, és ha a legkisebb kételyünk van az áru frissességével kapcsolatban, inkább ne vegyük meg. A jó halhús nem kellemetlen, kissé „hínáros-mocsaras” illatú, megnyomva az ujjnyomot nem tartja meg, rugalmas. Egész hal esetében a kopoltyú élénk színű, a hal felülete nem nyálkás. A jégágyon kínált halak ne csupán a jég felületén, hanem a jégbe besüllyesztve legyenek elhelyezve.

Mélyhűtött áru esetében ügyeljünk arra, hogy ne legyen zúzmarás, jegesedett, és ne tartalmazzon egymáshoz fagyott részeket, mert ezek arra utalnak, hogy a termék már legalább egyszer felengedett, majd visszafagyasztották.

A csomagolt termékek esetében az egyik legfontosabb információ a fogyaszthatósági idő (gyorsan romló élelmiszerek esetében), illetve a minőség megőrzési idő (tartósabb élelmiszerek esetében). Ne sajnáljuk, még a nagy rohanásban se azt a pár percet, amit az élelmiszerek jelölésének áttanulmányozásával töltünk!

Minden terméken kell lennie magyar nyelvű jelölésnek. Mindig fel kell tüntetni a termék nevét, összetételét, előállítójának vagy forgalmazójának megnevezését, minőség megőrzési/fogyaszthatósági idejét, nettó mennyiségét, esetleges allergén anyagokat, és a tárolási, felhasználási feltételeket. Az összetevőket mennyiségük szerint csökkenő sorrendben kell feltüntetni, így következtethetünk a termékben lévő mennyiségükre is. 2016. december 13-tól lép életbe a kötelező tápérték jelölés, amelynek részét képezi az energiatartalom, a zsír- és telítettzsírsav-tartalom, szénhidráttartalom, cukortartalom, fehérjetartalom, valamint sótartalom is.

Miután szerencsésen megvásároltuk a szükséges alapanyagokat a karácsonyi sütés-főzéshez, ügyeljünk az ételek elkészítésénél is az élelmiszer-biztonságra. Íme néhány megszívlelendő jó tanács, amelyek, bár magától értetődőnek tűnnek, mégis hajlamosak vagyunk róluk, sokszor a nagy sietség közben megfeledkezni:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!