élelmiszerbiztonság

2019.07.05. 05:00

Mire figyeljünk nyáron?

A nyári hetekben folyamatosan végzik az élelmiszer-higiéniai és élelmiszer-biztonsági szempontok szerinti hatósági ellenőrzéseket az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek. Mire figyelnek, mire figyeljünk? Összeállításunkban praktikus tanácsokat is kapnak a baráti, kerti sütés-főzésre készülők.

F. M. Kormányhivatal

A hatósági ellenőrzés kiemelt területének számítanak idén is a vendéglátó egységek  Fotó: Igari Balázs

A nyári hatósági ellenőrzések kiemelt célterületei közé tartoznak idén is a fesztiválok, rendezvények, az utcai vendéglátás („food street”), a mozgó vendéglátás („food truck”), a táborok, az éttermek, a strandok területén működő kereskedelmi és vendéglátó egységek. Az ételkészítéssel foglalkozó egységek mellett a szezonnak megfelelő termékkörök, mint fűszerezett, pácolt előkészített húsok, grill termékek, fagylaltok, zöldség-gyümölcs féleségek kereskedelmi forgalomban kerülnek vizsgálat alá. Kiemelt fontosságú a gyermekek táborokban való étkeztetésének ellenőrzése, ahol elsődlegesen az ételkészítés és felszolgálás körülményeit vizsgálják a szakemberek – hangsúlyozta Sziebert Gergely, a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztályának vezetője.

Az ellenőrök a helyszíni vizsgálatok során szemrevételezik a kiszolgálás körülményeit, pl. az eladó személyi higiéniáját, a kézmosás feltételeit (fertőtlenítő hatású szer, papír kéztörlő, ivóvízvételi lehetőség), csipesz alkalmazását, egyszer használatos eszközök használatát, a kínált étel cseppfertőzés elleni védelemét.

A hatósági ellenőrzés kiemelt területének számítanak idén is a vendéglátó egységek Fotó: Igari Balázs

Nyáron különösen fontos a hűtési lánc fenntartása, a gyakori és megfelelő mosogatás és kézmosás, az eszközök tisztítása, fertőtlenítése. Az ellenőrzések során a vállalkozásoknak igazolniuk kell az alapanyagok eredetét. Az egyes alapanyagok jellegének megfelelő előkészítési munkafolyamatokat jogszabályban rögzített módon, időben, esetleg térben el kell különíteni. A kezelési és tárolási hőmérsékleteket gondosan kell ellenőrizni és dokumentálni. Az ételkészítés során alapul vett receptúra és az alkalmazott nyomon követési eljárás az alapja a fogyasztók allergén információkról történő tájékoztatásának.

Amennyiben a hatóság jogszabálysértést tapasztal, a jogsértés jellegének, a belőle származó kockázat jelentőségének figyelembevételével, már a helyszínen is tehet intézkedéseket, mint pl. a tevékenység azonnali felfüggesztése, soron kívüli takarítás elrendelése, élelmiszerek forgalomból való kivonása. Ilyenkor hatósági eljárás indul a felelős élelmiszeripari vállalkozóval szemben. A legenyhébb szankció a figyelmeztetés, azonban súlyos élelmiszer-biztonsági és/vagy élelmiszer-higiéniai hiba esetén a jogszabályok előírásai szerinti bírságot határozunk meg – emelte ki Sziebert Gergely.

Családi, baráti körben töltött kerti sütés-főzés során se feledkezzünk meg a biztonságos ételkészítésről! A megfelelő, elkülönített tároláshoz vigyünk magunkkal több táskát a vásárláshoz. Hasznos lehet a hűtőtáska is a hűtést igénylő termékeknek (húsok, tejtermékek). Mindig megbízható helyről vásároljunk, ellenőrizzük a termékek csomagolását és jelölését (dátumozás, fogyaszthatósági/minőség-megőrzési idő, allergénekről szóló információk). A kerti sütés-főzés előtt, lehetőség szerint a konyhában végezzük el az alapanyagok előkészítését (húsok szeletelése, zöldségek tisztítása). Az így előkészített, hűtést igénylő termékeket sütésig tároljuk hűtőszekrényben. Munkakezdés előtt és közben többször, alaposan mossunk kezet. Az előkészítést követően az eszközöket azonnal mossuk el. A használt munkafelületeket szintén takarítani, tisztítani szükséges.

Az elkészített ételeket rövid időn belül fogyasszuk el, a megmaradt finomságokat mihamarabb helyezzük hűtőbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!