Láthatatlan kiállítás

2017.10.27. 08:25

Másként élni

A látás világnapján beszélt ismerősöm a „Láthatatlan kiállításon” szerzett élményeiről.

Dr. Simon László kormánymegbízott

Különleges, interaktív utazást jelent ez az óra, a teljes sötétségben próbált meg eligazodni, csupán tapintás, hallás, szaglás és egyensúlyi érzékelés segítségével tájékozódhatott. Félelmetes és ismeretlen akadályokkal teli így a világ. Különleges élmény ez, hiszen máskülönben a látásunk révén jutunk hozzá a világból érkező információk 70-80 százalékához.

Mekkora kincse az életünknek a szemünk egészsége, a jó látás! Figyeljünk rá!

Ez volt az egyik fontos üzenete annak a példa értékű, rangos, országos szemészeti konferenciának is, amelyet a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház szemészeti osztályát húsz éve vezető, kitűnő főorvos, dr. Tóth Jenő szervezett szeptember 16-án, Székesfehérváron az új tudományos eredményekről és műtéti eljárásokról.

Dr. Simon László kormánymegbízott

Egy érdekes írást olvasok arról: Magyarországon minden negyedik ember rövidlátó. Ez a szám megduplázódhat, a távol-keleti országok példájából a szakemberek erre következtetnek. Ott ma már a lakosság 90 százaléka rövidlátó. A túl korai, gyors romlás fő oka: a szemünket folyamatosan „közelnézésre” kényszerítjük, a telefonunkon babrálunk, számítógépezünk vagy tévézünk, pihenő idő nélkül. Alkalmazkodási görcs alakulhat ki a szemben, ami növeli a rövidlátás kockázatát. A bajt az okozza, hogy a hosszú ideig tartó közelre nézés nem természetes állapot. Túl sokat vagyunk zárt térben, a rövidlátás kialakulásában ez is jelentős kockázatot jelenthet.

Az iskolás gyerekek rendszeresen, sokkal több időt töltsenek a szabadban, és aktívan mozogjanak – javasolják.

Ennyire egyszerű lenne? Vagyis: ennyire nehéz?

Civilizációs bajaink, a szív-érrendszeri betegek és a diabeteszesek számának drámai növekedéséből is az következik: másként kell élnünk.

Meg kellene próbálni. Amíg nem késő.

Dr Simon László kormánymegbízott

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!