F.M Kormányhivatal

2019.09.20. 06:00

Lekérdezhetők a használt autók

A Jármű Szolgáltatási Platform (JSZP) olyan szolgáltatás, amely lehetővé teszi, hogy a Magyarországon forgalomba helyezett járművek életútjának lényeges adatai megismerhetővé váljanak.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A 2019. január 1-jén indított szolgáltatás ingyenes, a lekérdezéseket bárki, cél és jogalap igazolása nélkül elvégezheti. A szolgáltatás igénybevételét követően a kért információk azonnal rendelkezésre állnak.

A portál a szuf.magyarorszag.hu oldalról indítható. A Központi Azonosítási Ügynök felületén lehetőségünk van ügyfélkapun keresztül vagy elektronikus személyi igazolvány használatával vagy telefonos azonosítást követően belépni.

A JSZP felületén először a megismerni kívánt jármű rendszámát kell beírni. A járműadatok igénylése kiterjedhet a járműnyilvántartás adataira, amely többek között tartalmazza a jármű nyilvántartásba vételének dátumát, az eddigi és jelenlegi tulajdonosok számát, a járműtípusra vonatkozó adatokat (gyártmány, kereskedelmi leírás, típusjel, jármű kategória, gyártás éve), a motorra vonatkozó adatokat (motorszám/kód, hengerűrtartalom, teljesítmény, üzemanyag, környezetvédelmi osztály).

Lekérdezhetőek a jármű származásellenőrzésére és eredetiségvizsgálatára vonatkozó alapvető adatok és hozzáférhető az eredetiségvizsgálat, valamint a

műszaki vizsgálat képi dokumentációja is.

Az adatszolgáltatásban megismerhető a jármű forgalomban létére, forgalmi korlátozásaira és műszaki állapotra kiterjedő adat, valamint a futásteljesítmény

körében a rögzített óraállások, amelyet a könnyebb áttekintés érdekében grafikusan is ábrázolnak. Lekérdezhető továbbá, hogy a jármű rendelkezik-e kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással.

A kártörténeti adatok megismerésére csak a 2019. január 1-jét követően bekövetkezett káreseményekre vonatkozóan van lehetőség.

A JSZP felületén az ügyfél által összeválogatott adatok és képi dokumentációk megjelennek, de lehetőségünk van az adatok elmentésére is.

A bevezetett új szolgáltatás használata ajánlott mindazoknak, akik járművásárlás előtt állnak, és szeretnének meggyőződni a kiválasztott jármű valódi paramétereiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!