a mérés tudományáról

2018.12.21. 07:14

Különleges kiállítás

Több évszázad méréstörténetét bemutató, érdekes kiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltára székesfehérvári, Szent István téri patinás épületében. A rendhagyó, egyedi tárlat 2019. február 18-áig tekinthető meg.

B. Kiss László

Pertl Viktor egyesületi elnök a súlyok hitelesítéséhez csaknem egy évszázadon át használt „utazómérleg”-ről is érdekes történeteket mesélt a szakgimnáziumi diákoknak

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

A METROLÓGIA – amelyet első hallásra csak két hang választ el a meteorológiától – a mérés tudománya, amely áthatja életünk minden területét. Az ipart és a mezőgazdaságot, az orvostudományt és a kereskedelmet. Kezdve a piaci árukat mérő eszközökkel, folytatva a benzinkút pisztolyaival vagy a laboratóriumok, gyógyszertárak extra pontosságú patikamérlegeivel. Persze az életünk hétköznapi részében is ott vannak a mérőeszközök: az ébresztőóra, lázmérő, szobamérleg, konyhai mérleg, vérnyomásmérő, keréknyomás-mérő, földmérő eszközök, varrócenti…

A „magyar mérésügy” egységesítése a XV. század elején kezdődött, amikor Zsigmond király 1405-ben, dekrétumban rendelkezett arról, hogy az országban minden mértéknek Buda városa mértékeinek kell megfelelnie. Magyarországon 1874-ben törvénycikk vezeti be a méterrendszert, és megalakulnak a mértékhitelesítő hivatalok.

Ez csak két évszám fél évezred történetéből. De mi is a kapcsolat a Fejér Megyei Kormányhivatal és a metrológia között? Kormányhivatal része a mérésügyi és műszaki biztonsági hatóság is. A hétköznapi biztonságunk, tehát az, hogy a bennünket kiszolgáló mérőeszközök törvényesek, hitelesek legyenek, a mérésügyi és műszaki biztonsági szakemberek munkájának köszönhető. A „Magyar Mérésügyi Egyesület 1874” elnöke pedig a megyei kormányhivatal osztályvezetője, Pertl Viktor. Az ő szakmaszeretete, gyűjtőszenvedélye és munkája, két évtizedes rendkívüli elkötelezettsége nélkül ez a kiállítás nem jöhetett volna létre.

S hogyan kerültek a mérőeszközök a levéltár patinás épületébe? Szerencse is kellett hozzá! Néhány hónapja a megyei levéltár igazgatója, dr. Czetz Balázs is részt vett a kormányhivatal járási hivatali osztályának iratkezelési ellenőrzésében, és felfigyelt a hivatali folyosókon, irodákban őrzött, évszázados kincsekre. Úgy döntött, teret, otthont ad ezeknek az értékeknek. – Hálásak vagyunk ezért a lehetőségért, hiszen az értékőrzést, értékmentést és az ismeretterjesztést kiemelt feladatának tekinti az egyesületünk – hangsúlyozta Pertl Viktor.

– Az eszmei érték, amit őrzünk, pénzben kifejezhetően is nagy, tartalmát tekintve pedig különleges. Ilyen az országban még nincs. Álmom, hogy találjak olyan patrónust, grémiumot, akinek segítségével megyénkben maradhatna, és felállhatna egy állandó méréstörténeti

múzeum, ahol a világ szeme elé kerülhetnének mindazok a gyűjteménydarabok, amelyek egyelőre még sajnos ládákban, dobozokban pihennek. Reménykedem, hogy nem más megyének kell majd igent mondanom.

Dr. Simon László, a megyei kormányhivatal vezetője a kiállítás kapcsán hangsúlyozta:

– Örömömre szolgált, amikor az országos egyesülettel, kormánymegbízott társaimmal együtt, együttműködési megállapodást írhattunk alá. Ennek értelmében hivatalunk is hozzájárul ahhoz, hogy a kiöregedett, selejtezésre kerülő mérésügyi eszközöket a Kormányhivatal az Egyesület rendelkezésére bocsátja, hogy az ne az enyészeté legyen, hanem hasznára váljon az ismeretek terjesztésének, a jövő nemzedékének.

Pertl Viktor egyesületi elnök a súlyok hitelesítéséhez csaknem egy évszázadon át használt „utazómérleg”-ről is érdekes történeteket mesélt a szakgimnáziumi diákoknak
Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

A megyei levéltárban a székesfehérvári I. István Szakgimnázium logisztikai, valamint kereskedelmi képviselő képzésében részt vevő tanulóival találkoztunk. Ők tantárgyi keretek között foglalkoznak mérőeszközökkel, hitelesítéssel és kalibrálással, számukra megelevenedett, érdekessé vált a tananyag. Sok fehérvári diák a fizika tantárgyhoz kapcsolódóan ismerkedett az elmúlt két hét során a múlt évszázadok mérőeszközeivel, szakértő kalauzolással. Nagy érdeklődés kíséri a tárlatot: eddig több mint 300 látogató, köztük 10 iskolai csoport nyilatkozott róla elismerően.

A kiállítás tehát 2019. február 18-áig látható a megyei levéltárban. Látogassák meg, érdemes!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!