Agrárügyi Főosztály

2018.03.23. 06:00

A közös nevezőt a termőföld jelenti

Nem kell az ügyfeleknek a kormányhivatal egyik osztályától a másikig szaladgálniuk. Nagy múltra visszatekintő hatóságokat fog össze az Agrárügyi Főosztály, ahol hozzáértő, rutinos szakemberek dolgoznak.

B.Kiss László

A talaj Magyarország természeti értékei között kitüntetett helyet foglal el Fotó: Győri Diána (FMKH)

A Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatal Agrárügyi Főosztálya megalakításával elsősorban az volt a cél, hogy az egymással összefüggő, de több osztályhoz tartozó, komplex feladatokat az ügyintézők gyorsabban, hatékonyabban, egymást tájékoztatva tudják intézni. Ne az ügyfeleknek kelljen egyik osztálytól a másikig – akár többször is – szaladgálni, amikor az osztályok között akár egyetlen telefonhívással is tisztázható lehet egy-egy szakmai kérdés – mondta el elöljáróban dr. Bráth Mária, a főosztály vezetője, amikor az alábbiakban bemutatta a főosztályt.

Dr. Bráth Mária főosztályvezető
Fotós: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Az Agrárügyi Főosztály 5 osztályból áll, amelyből 3 osztály a megyei szintről került át a járási hivatalhoz, hogy ezzel is biztosítható legyen a közvetlen kapcsolat az ügyfelekkel, és minél hatékonyabban folyhasson az ügyintézés. A főosztály munkáját 118 fő végzi, különböző helyszíneken.

Az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály, a megyeszékhely szerinti járási hivatal osztályaként három kiemelt feladata megvalósítása során – nevezetesen megyei állattenyésztési, borászati és pálinkaellenőrzési hatóságként – megyei illetékességgel jár el. Az osztály járási illetékességgel látja el az elsőfokú élelmiszerlánc-felügyeleti hatósági feladatokat. Tehát – ahogy a szlogen röviden összefoglalja – a „termő- földtől az asztalig” felügyeli, ellenőrzi az élelmiszerlánc szereplőit. Az osztály feladata, hogy kivizsgálja a fogyasztói panaszokat, de járványügyi vizsgálatot indít akkor is, ha pl. a kutya megharapta a postást. Az osztály Fehérváron, a Csíkvári út 15-17. szám alatt áll az ügyfelek rendelkezésére.

A Földhivatali Osztály területi illetékessége a Székesfehérvári, Gárdonyi és Martonvásári Járás területére terjed ki. Ingatlanügyi hatóságként az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzéseket, feljegyzéseket végzi el. Az osztály elsődleges feladatai között szerepel továbbá a termőföldek mennyiségi védelme, a hasznosítási kötelezettségek betartatása és a földhasználók nyilvántartása is. További jelentősebb feladatai közé tartozik a parlagfű-mentesítés során a parlagfűvel fertőzött területek felkutatása, beazonosítása. Nagyon sokan nem tudják, és ezért személyesen mennek a földhivatalba a tulajdoni lapokért, pedig természetes személyeknek évente két alkalommal díjmentes az ügyfélkapun keresztül az elektronikus dokumentumként szolgáltatott, nem hiteles tulajdonilap-másolat lekérdezése. Ezért tehát nem feltétlenül kell befáradni a földhivatal fehérvári, Kégl György utca 1. szám alatti épületébe.

Az ortofotó (függőleges légifelvétel) a parlagfűvel fertőzött területek felkutatása során készült. Fotó: Győri Diána (FMKH)

A Földművelésügyi Osztály Velencén, az Ország út 23. szám alatt található. Az osztály munkája több feladatot is átfog, így eljár vadászati, halgazdálkodási hatóságként is, de fő tevékenysége a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezelésével kapcsolatban a kármegállapítás, a hegyközségek törvényességi felügyelete, a gyümölcsültetvény-kataszter vezetése és az abba bejelentett adatok valódiságának ellenőrzése. Nem sokan tudják, hogy termőföld esetében nem a végrehajtó, illetve a felszámoló végzi a végrehajtást és felszámolást, hanem ez az osztály. Az őstermelői igazolvány jogszerű használatának ellenőrzését és a családi gazdaságok nyilvántartásában történt változások követésének és ellenőrzésének feladatait is ez az osztály végzi, a székesfehérvári járás közigazgatási területén.

A Növény- és Talajvédelmi Osztály a megye területén lát el növényvédelmi hatósági és talajvédelmi hatósági feladatokat. Növényvédelemmel kapcsolatos feladatai keretében ellenőrzi a növényvédő szerek forgalmazását, felhasználását, valamint rendszeresen végzi a friss zöldség-gyümölcs mintavételi feladatait a növénymintákban található növényvédőszer-maradék vizsgálata céljából. Növény-egészségügyi feladataik közé tartozik a zárlati károsítók felderítése, a szántóföldi szemlék végrehajtása, a növényútlevelek ellenőrzése a faiskolai árudákban, valamint a növények, illetve növényi termékek exportja kapcsán kötelező vizsgálatok elvégzése. Zöldség-gyümölcs minőségellenőrzés során – minőségi és nyomonkövethetőségi szempontból – ellenőrzik a friss, fogyasztásra szánt zöldség-gyümölcsöket.

A talaj Magyarország természeti értékei között különleges helyet foglal el. Minőségének védelme ezen osztály feladata, így a termőföldön bármely, a talajt érintő történés csak a talajvédelmi hatóság tudtával – engedélyével, vagy szakhatósági közreműködésével – valósulhat meg.

A talaj Magyarország természeti értékei között kitüntetett helyet foglal el Fotó: Győri Diána (FMKH)

A fenti feladatokon túl hatósági engedélyeztetés előtt álló növényvédő szerek, regulátorok, valamint termesztő közegek biológiai hatásvizsgálatait is végzik kísérleti körülmények között, megalapozva ezzel ezeknek a veszélyes anyagoknak a felelősségteljes engedélyezését.

Az osztály Velencén, az Ország út 23. szám alatt található.

A Vetőmag- és Szaporító- anyag Felügyeleti Osztály az Agrárügyi Főosztályon belül az egyedüli, mely többmegyés illetékességgel rendelkezik. Szántóföldi, valamint kertészeti vetőmagvak tekintetében Fejér, Veszprém, Pest megye dunántúli része, valamint a főváros, erdészeti szaporítóanyagok vonatkozásában az előbbiek mellett Heves és Nógrád megye is az illetékességi területéhez tartoznak.

Magyarországon szaporítóanyagot – több mint száz éve – csak hivatalos minősítés birtokában szabad forgalmazni és értékesíteni. Ezt az ügyfél kérelmére történő hatósági minősítést végzi az osztály a szántóföldeken, valamint akkreditált vetőmag-laboratóriumában, és adja ki a vető- mag-minősítő bizonyítványt. Növénytermesztési hatósági jogkörében eljárva a minősítésen túl hatósági ellenőrzéseket végez minden olyan üzemnél, vállalkozásnál, ahol vetőmagot forgalmaznak, értékesítenek, előállítanak, manipulálnak vagy kiszerelnek. Az osztály Székesfehérváron, a Major utca 18. szám alatt található, ahol a munkatársak hivatali munkaidőben folyamatosan várják az ügyfeleket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!