influenza figyelőszolgálat

2020.01.22. 13:58

Látogatási tilalom lépett érvénybe a megye összes kórházában

Fejér megye területén 2020. január 13 – 19. között 790 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel az influenza-figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján, ez 32,0 %-kal több, mint 2020. 2. hetében. A 100 ezer lakosra vonatkoztatott megbetegedési arány a megye illetékességi területén meghaladta a „járványos küszöbérték”-et, mérsékelt tartományban van az influenza-aktivitása.

Fejér Megyei Kormányhivatal

A vakcina számos gyermeknek és betegnek jár, a 60 év felettieknek pedig egészségi állapottól függetlenül is ingyenes

Forrás: shutterstock

2020. harmadik hetében az előző héthez viszonyítva két járási népegészségügyi illetékességi területről az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz forduló betegek számának emelkedését jelentették, egy területen a betegek száma csökkent, egy járási népegészségügyi osztály illetékességi területén a „járványos küszöbérték” másfélszerese. A legtöbb megbetegedést a Székesfehérvári Járási Hivatal népegészségügyi illetékességi térségéből jelezték, ezt követi a Dunaújvárosi Járási Hivatal népegészségügyi illetékességi területe. A Móri Járási Hivatal népegészségügyi illetékességi területéről jelentették a legkevesebb megbetegedést.

Az influenzaszerű megbetegedésekben továbbra is a 15-34 éves fiatal felnőttek és az óvodás gyermekek voltak a legérintettebbek.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a harmadik hétről egy óvodai gyermekközösséget érintően érkezett jelentés. A megbetegedések magas lázzal, köhögéssel kezdődtek. A hiányzások aránya az óvodások körében meghaladta a 45 %-ot. A megbetegedések a dolgozókat is érintették. A megbetegedések eredetének tisztázására mintavételezések történtek, a vizsgálatok folyamatban vannak.

Az influenza-figyelőszolgálat adatai három hetes összehasonlításban, a 2019/2020. évi influenza-szezonban, Fejér megyében. Megbetegedési arány 100 ezer lakosra:

Járás

1. hét

2. hét

3. hét

Dunaújváros, Sárbogárd, Martonvásár

104,4

228,5

156,7

Mór, Bicske

34,0

27,2

74,8

Székesfehérvár, Gárdony, Enying

52,9

122,5

254,7

Fejér megye

67,8

143,7

189,7

 

A kórházban ápolt betegek védelme érdekében 2020. január 24-től kórházi látogatási tilalom elrendelésére hívtuk fel a megye valamennyi fekvőbeteg ellátást nyújtó intézményét, minden osztályra kiterjedően. Az intézkedésre azért volt szükség, mert az influenza figyelőszolgálat adatai szerint a 100 ezer lakosra vonatkoztatott megbetegedési arány a megye illetékességi területén meghaladta a „járványos küszöbérték”-et és a megye illetékességi területéről beküldött légúti mintákból influenza vírus is kimutatásra került.

A tájékoztatást a Fejér Megyei Kormányhivatal adta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!