F. M. Kormányhivatal

2014.12.02. 12:17

Ki jogosult a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaira?

Megváltozott munkaképességű személyek ellátásaira való jogosultsághoz az egészségi állapot vizsgálata mellett a rehabilitálhatóság foglalkoztatási és szociális szempontú vizsgálatára is sor kerül.

Az a személy lehet jogosult az ellátásra, akinek az egészségi állapota 60 százalékos vagy kisebb mértékű, és aki

–        rendelkezik a kérelem benyújtását megelőző öt éven belül legalább 3 év, tíz éven belül legalább 7 év, vagy tizenöt éven belül legalább 10 év biztosítási idővel,

–        keresőtevékenységet nem végez, azaz megszűnt a munkaviszonya,

Aki egyéni vállalkozó, csak a vállalkozói nyilvántartásból való törlést követő naptól válhat jogosulttá az ellátásra.

Társas vállalkozó esetében jogosultsági feltétel, hogy ne legyen személyes közreműködése a társas vállalkozásban. Ennek igazolására a társasági szerződés módosítása szolgál.

Az őstermelő pedig akkor válhat jogosulttá az ellátásra, ha az ellátás megállapítása évében a bevétele várhatóan nem éri el a 600.000 forintot.

–        rendszeres pénzellátásban nem részesül.

Nem minősül rendszeres pénzellátásnak a hadigondozottak és nemzeti gondozottak ellátásai, a nemzeti helytállásért elnevezésű pótlék, az ápolási díj, a hozzátartozói nyugellátások és a gyermekgondozási segély.

Annak, aki 2011.12.31-én rokkantsági nyugdíjban, baleseti rokkantsági nyugdíjban, rehabilitációs járadékban vagy az egészségkárosodott személyek szociális járadékaiban részesült, nem kell előzetes biztosítási időt szereznie.

Abban az esetben, ha a fiatal személy iskolai tanulmányai megszűnését követő 180 napon belül munkaviszonyt létesített és a kérelem benyújtását megelőzően 30 napnál hosszabb megszakítás nélkül biztosított volt, az 1095 nap (3 év) biztosítási idő hiányában is megállapítható az ellátás.

A kérelem elbírálásához a www.nrszh.kormany.hu honlapról tölthető le az ADATLAP és NYILATKOZAT elnevezésű nyomtatvány. Ezen kívül csatolandó a háziorvos által kiállított  BEUTALÓ elnevezésű nyomtatvány is, valamint az igénylő birtokában lévő biztosítási időre vonatkozó dokumentumok,maximum a kérelem benyújtását megelőző 15 évre visszamenőlegesen. Abban az esetben, ha a kérelmező a kérelem benyújtását megelőző öt évben biztosított volt, akkor elegendő erre az öt évre vonatkozó munkaszerződés, valamint a munkaviszony megszűnéséről szóló igazolás csatolása.

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásai iránti kérelmeket a Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szervénél (Székesfehérvár, József Attila u. 42.) lehet benyújtani, személyesen vagy postai úton.

Tamási Krisztina

(a FMKH Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv igazgató-helyettese)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!