F. M. Kormányhivatal

2014.10.23. 14:52

Kárenyhítési kérelem: november 30-ig

A kárenyhítési rendszerbe bárki beléphet, de a 10 ha-nál nagyobb szántóterületen gazdálkodóknak, az 5 ha-nál nagyobb szántóföldi zöldségtermelőknek, és 1 ha-nál nagyobb ültetvényt művelőknek amennyiben egységes kérelmet is benyújtottak, kötelező a részvétel.

A kárenyhítési hozzájárulás határidőre történő megfizetése az alapja a kárenyhítési juttatásban való részvételnek.

A rendszer kétpilléres, az első pillér az előző kárenyhítési rendszer már megismert elemeit tartalmazza, a második pillérben a piaci alapon kötött mezőgazdasági biztosítások díjának támogatása is benne foglaltatik.

Az új kockázatkezelő rendszerben aszály, árvíz, belvíz, felhőszakadás, jég, téli fagy, tavaszi fagy, őszi fagy- és viharkárok számolhatók el.  A kárenyhítési év a tárgyévet megelőző év november 1-től a tárgyév október 30-ig tart. A kárbejelentést a termelőknek a káresemény bekövetkezésétől számított 15 napon belül kell megtenni a jogszabály által megadott nyomtatvány kitöltésével a Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságához. Az utolsó bejelentési időpont a tervezett betakarítás előtti tizedik nap lehet.  A törvény részletesen kifejti az egyes károkat, a kárt szenvedő növény hozamcsökkenésének azonban minden esetben legalább 30%-nak kell lenni. A Földművelésügyi Igazgatóság szakemberei a károkat a helyszíni ellenőrzés alkalmával minden esetben megtekintik, a kárról hatósági bizonyítványt állítanak ki. Amennyiben a várható hozamcsökkenés nagysága 30% alatt van, a kérelem elutasításra kerül.

A kárenyhítő juttatás iránti kérelmet az ügyfél a tárgyév november 30-ig terjesztheti elő, az előírt adatlapok kitöltésével, a Földművelési Igazgatóságra. A számítások elvégzése után, melyben a falugazdászok is segítséget nyújtanak a termelőknek, csak az részesülhet kárenyhítő juttatásban, akinek üzemi szinten legalább 30%-os a hozamérték-csökkenése. A kármegállapító hatósági bizonyítvánnyal rendelkező termelőktől november 30-ig várjuk a kárenyhítő juttatás iránti kérelem beterjesztését.

A kárenyhítés juttatás kifizetését, a károk összesítése után, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal végzi.

Szerencsére a 2014. évben nem érte jelentős természeti kár a megye termelőit. Tavasszal egyes ültetvényekben volt téli és tavaszi fagykár, majd később néhány jégverés is okozott kárt, elsősorban gyümölcsösökben. A nyári viharok és a szeptemberi felhőszakadások miatt a viharkár-bejelentések szaporodtak meg ősszel.

Czetnerné Kócsa Márta

igazgató

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!