Programajánló

2018.06.20. 09:12

Idén is látogatható a velencei növény- és talajvédelmi kiállítás a múzeumok éjszakáján

Talán kevesen tudják, hogy Velencén, a Fejér Megyei Kormányhivatal épületegyüttesében létezik egy Európában is egyedülálló kiállítás a növény- és talajvédelem 60 éves történetéről. Az eredetileg magángyűjteményként indult tárlatanyag mára alaposan kibővült.

F. M. Kormányhivatal

Fotó: F.M. Kormányhivatal

Látható a növényvédelem „technikája”, a különböző mezőgazdasági gépek, a kijuttatási módszerek fejlődése, a kezdetektől napjainkig. Apró fiolák rejtik a valamikor igen drasztikus növényvédő szerek mintáit. Vitrinekben rovargyűjtemény látható, többek között szerény

külsejű, ám roppant veszélyes kártevők, gyönyörű pillangók és bogarak. A növény- és talajvédelem nagyjainak arcképcsarnoka tekint le a mára már muzeális értéket képviselő talajvizsgáló gépsorra.

Fotó: F.M. Kormányhivatal

A látogató megtekintheti Magyarország genetikus talajtérképét, a legfontosabb talajtípusok leírását, sőt a kiállított monolitok révén testközelbe kerülhet hozzájuk. Megtapinthatja az egyes talajféleségeket, megismerkedhet a talajszelvények feltárásánál használatos eszközökkel, de „kézzel foghatók” a kiállításon hazánk termesztett növényeinek vetőmagvai is.

Fotó: F.M. Kormányhivatal

A mezőgazdaság iránt érdeklődők számára „A múzeumok éjszakáján” – június 23-án, szombaton – látogatható lesz a kiállítás. Szakavatott vezetéssel várnak minden érdeklődőt 18 és 22 óra között az egykori „növényvédő állomáson”, Velencén, az Ország utca 23. szám

alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!