Vigyázzanak magukra!

2018.08.22. 09:13

Hőségriasztás – csütörtökön éjfélig!

Másodfokú hőségriasztást rendelt el – az ország egész területére vonatkozóan – augusztus 23-án, csütörtökön éjfélig az országos tisztifőorvosi feladatokat ellátó főosztályvezető, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatai, valamint az EMMI Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztály szakmai ajánlásai figyelembevételével.

F. M. Kormányhivatal

Férfi palackozott ásványvizet iszik a Déli pályaudvaron, ahol vizet osztottak az utasoknak a hőségriadó miatt 2017. június 23-án.

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban meleg léghullámok érkeznek Magyarország fölé, a héten a hőmérő higanyszála akár 33-35 C fokig is emelkedhet. A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya a szükséges intézkedéseket megtette, a hőségriasztásról az érintett, közreműködő járás hivatalvezetőket, a fekvőbeteg-ellátó intézmények vezetőit értesítette.

A teendőkről a járási hivatalok illetékességi területén működő egészségügyi alapellátók, a szakellátók, a szociális intézmények és a települési önkormányzatok is tájékoztatást kaptak. Az egészségügyi intézmények minden szükséges és lehetséges intézkedést megtesznek annak érdekében, hogy megfeleljenek a fokozott környezet-egészségügyi kockázattal kapcsolatban várhatóan megnövekvő betegellátási igényeknek. Az átlagosnál melegebb időjárás ugyanis megterhelő az egészséges szervezetre is, illetve bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. Vannak különösen veszélyeztetett csoportok, ilyenek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

A népegészségügyi hatóság kéri, hogy az elkövetkező napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Javasolják: ha elindulnak otthonról, vigyenek magukkal legalább egy liter vizet! Érdemes ilyenkor több órát légkondicionált helyiségben tartózkodni.

A szabadtéren dolgozók, illetve a fesztiválokon szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. A legmelegebb órákban lehetőség szerint húzódjon mindenki árnyékba, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék, le magukat mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. A szakemberek kérik: véletlenül se hagyják a gyermekeket, állatokat a napon parkoló autóban, fokozottan figyeljenek erre.

További hasznos információk a http://oki.antsz.hu/lakossagnak/hohullam_egeszsegkarosito_hatasai linken érhetők el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!