F. M. Kormányhivatal

2019.12.20. 00:00

Hidegben dolgozni

Itt a tél, s a következő hetekben sokszor nulla fok körül lesz a legmagasabb nappali hőmérséklet. Melyek a legfontosabb munkavédelmi tudnivalók és tennivalók, ha hideg időben dolgozunk? Erről ad tájékoztatást a megyei kormányhivatal munkavédelmi hatósága. A legfontosabb: fokozottan kell figyelnünk magunkra, és egymásra, ha hideg munkakörnyezetben végzünk munkát. Tudjuk, hogy hideg időben veszélyben vannak a végtagjaink, az orrunk, a fülünk, a szövetek helyi lehűlése miatt.

F. M. Kormányhivatal

Elsősorban a szabadban végzett fizikai munka során kell különös gondot fordítani arra, hogy fokozottan védettek legyenek a munkavállalók a hideg klímakörnyezet kedvezőtlen hatásai ellen. Persze ne feledkezzünk meg a zárt térben történő munkavégzésről sem!

Mit tehet a munkáltató? Felméri a kockázatait a hidegben történő munkavégzésnek. Amennyiben megállapítja, hogy a munkavállalók hidegnek minősülő munkahelyen végeznek munkát, felhívja a munkavállalók figyelmét a munkavégzés kockázataira, és tájékoztatást ad a megelőzésre hozott intézkedésekről.

Mit kell tennie a munkáltatónak? A munkáltatónak biztosítania kell az óránkénti 5-10 perc pihenőidőt, ami mindenképpen meleg, lehetőleg fűtött helyen legyen. Ha másként nem lehet megoldani, akkor munkaszervezéssel ezt kell biztosítani. Hidegben dolgozó munkavállalóknak jár a meleg tea személyenként és egyéni használatra kiadott ivópohárban. A tea ízesítéséhez cukrot, illetve édesítőszert kell biztosítani. A munkáltatónak biztosítani kell a hideg elleni védőruhát, sapkát, téliesített védőkabátot, kesztyűt és egyéb védőruhát a munka jellegének megfelelően.

Zárt térben történő munkavégzés esetén a megfelelő munkahelyi klímakörnyezet biztosításával és hidegpadlós helyiségek megfelelő hőszigetelésével gondoskodhat a biztonságos munkavégzés feltételeiről.

Mit tehet a munkavállaló? Fontos, hogy a munkáltató utasításait betartva használja azokat a védőfelszereléseket, amiket a hidegben történő munkavégzés esetére biztosítottak számára. Bármilyen egészészségi állapotával öszszefüggő panasz, rosszullét, valamint sérülés éri, azonnal hagyja abba a tevékenységét és jelezze a munkáltatónak.

Azoknak a munkavállalóknak, akiket ez érint, tudni kell, hogy a hideg környezetben végzett munka várandósok és fiatalkorúak számára tiltott. Ha a munkavállaló ebbe a kategóriába tartozik, időben jeleznie kell a munkáltatónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!