hivatali teendő

2021.02.05. 06:00

Ha új gyümölcsöst szeretnénk

Van-e hivatali teendőnk, ha gyümölcsössel rendelkezünk, vagy új gyümölcsültetvényt szeretnénk telepíteni? – erre a kérdéskörre válaszol dr. Sziebert Gergely, a Fejér Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztályának vezetője.

F. M. Kormányhivatal

A gyümölcsösök nyilvántartásba vétele az ügyfelek számára ingyenes

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A gyümölcsültetvények telepítésének bejelentését, illetve a meglévő gyümölcsültetvények nyilvántartását, a termőföld védelméről szóló 2007. évi törvény szabályozza. Gyümölcsöskertünkre abban az esetben vonatkozik a fenti jogszabály, ha eléri a 2500 négyzetmétert.

Ha negyed hektárnál nagyobb gyümölcsöst szeretnénk telepíteni, vagy már rendelkezünk ilyennel, kizárólag bejelentési kötelezettségünk van. A bejelentésre azért van szükség, hogy a hatóság rendelkezzen egy országos ültetvényleltárral (ezt ültetvénykataszternek hívjuk). Az agrárpolitikát segíti, ha tudjuk, melyik gyümölcsfajtából mekkora területű, milyen korú, milyen művelésmódú ültetvényt találunk hazánkban.

Ha új gyümölcsöst szeretnénk, a tervezett ültetés előtt egy űrlapon meg kell adni a gyümölcs faját és a tervezett telepítési dátumot. A telepítés megvalósítása után 30 napon belül egy másik, az ültetvény összes adatát tartalmazó űrlapon tájékoztatjuk a hatóságot, ezzel gyakorlatilag be is fejeződtek a teendőink.

Fontos, hogy egy érvényes, talajvédelmi szakértő által elkészített, talajvédelmi tervvel is rendelkezzünk a telepítés befejezéséig, amit nem kell benyújtanunk a hivatalhoz. Az ültetvény a talajvédelmi terv érvényességi idején belül (5 év) telepíthető. A gyümölcsültetvény kataszterbe történő bejelentések valóságtartalmát a Kormányhivatal Agrárügyi Főosztályának Földművelésügyi Osztálya (telepítési hatóság) a helyszínen ellenőrizheti.

A gyümölcsösök nyilvántartásba vétele az ügyfelek számára ingyenes
Fotó: Shutterstock

Ha bármilyen változás állt be az ültetvényünknél (például termőre fordult, kivágtuk, fajtát váltottunk, más lett az ültetvény használója), azt 30 napon belül jeleznünk kell, hogy az országos ültetvényleltárt aktualizálni lehessen. A változások bejelentésére is rendelkezésre áll egy űrlap, melyet a többi űrlappal együtt a Kormányhivatal Agrárügyi Főosztályának Földművelésügyi Osztályánál kérhetünk, illetve ott bármikor szívesen tájékoztatják az ügyfeleket a felmerülő kérdésekkel kapcsolatban.

Az ültetvénykataszter fogalom nem azonos a termőhelyi kataszterrel, amely egy adott földrészlet, adott gyümölcsfaj termesztésére alkalmasságát jelöli. Ma már gyümölcsültetvény termőhelyi kataszterbe nem sorolt területen is telepíthető, tehát a jogszabályalkotó szabad kezet adott a termelőknek, hogy az Európai Unió területén engedélyezett gyümölcsfajták bármelyikét telepíthesse saját kockázata mellett. Azonban egyes jogszabályok csak bizonyos gyümölcsfajokra adnak támogatást, valamint telepítéskor a pénzügyi hozzájárulás feltételeként előírják a termőhelyi kataszteri besorolást. Ilyen esetben a terület gyümölcs termőhelyi kataszterbe sorolását továbbra is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) végzi a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) által kiállított ökológiai szakvélemény alapján. Újdonság, hogy az utóbbi években bekerült a támogatott kultúrák közé a kivi, a datolyaszilva vagy a közönséges füge.

Amennyiben borszőlő termőhelyi kataszterbe sorolt területen szeretnénk gyümölcsöst, a hegyközség hozzájárulását kell kérni a hegybírótól. NATURA 2000 és egyéb védett területen az ültetvénytelepítéshez az illetékes környezetvédelmi hatóság hozzájárulása szükséges.

Természetes személyek a bejelentéseket papír alapon (postai úton, a Fejér Megyei Kormányhivatal, Agrárügyi Főosztály, Földművelésügyi Osztály 2481 Velence, Ország út 23.) vagy elektronikus úton nyújthatják be. Gazdálkodó szervezetek cégkapun, egyéni vállalkozók ügyfélkapun keresztül kizárólag elektronikus úton kötelezettek a bejelentés benyújtására. A gyümölcsösök nyilvántartásba vétele az ügyfelek számára ingyenes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!