ügyintézés

2020.01.31. 00:00

Gyorsan és jól

Az Országgyűlés tavaly decemberben fogadta el a kormányhivatalok átszervezéséről szóló törvénycsomagot. Így tovább egyszerűsödik, még hatékonyabbá válik az ügyintézés az élet számos területén.

Fejér Megyei Kormányhivatal

Dr. Simon László kormánymegbízott

Fotó: Picasa

Néhány példa! Az agárvállalkozások adminisztratív terheinek csökkentése érdekében januártól a családi gazdaságok nyilvántartásba vételével összefüggő feladatokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara látja el. Az érintetteknek ezentúl nem szükséges a járási hivatalokat felkeresni. A minden településen jelen lévő falugazdászok segítenek, így közelebb került az ügyintézés a családi gazdálkodókhoz.

A köznevelési törvény módosításával, januártól egyszerűsödtek egyes köznevelési eljárási intézkedések. A megyeszékhely szerinti járási hivataltól a tankerületi központokhoz került át számos döntési jogkör. A tankerületi központ szélesebb körű információval, a helyi viszonyokról bővebb ismerettel rendelkezik, az ügyintézés egy helyen összpontosul.

Dr. Simon László kormánymegbízott

Márciustól egységes építési hatósági rendszert hoznak létre, megszűnnek az építésügyi hatóságok közötti hatásköri átfedések. Ez hatékonyabb joghoz jutást és jogérvényesítést tesz lehetővé. A hatásköri változások mellett – az indokolatlan bürokratikus terhek csökkentése érdekében –, számos esetben, az engedélyezési eljárás lefolytatása helyett, csupán bejelentési kötelezettsége lesz az ügyfeleknek.

Egyes meghatározott időre megállapított ellátások felülvizsgálati kötelezettségének időpontja meghosszabbodik. A bürokrácia-csökkentés terén tehát nagy jelentőségű változások történtek, és valósulnak meg a következő hónapokban. A Kormány kiemelt célja, hogy gyorsabbá, rugalmasabbá váljék az ügyintézés az állampolgárok, a vállalkozók, a vállalkozások számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!