F. M. Kormányhivatal

2021.02.05. 06:00

Földtulajdonosok: adatfrissítés és feltárás

A földeken fennálló osztatlan közös tulajdon felszámolását és a földtulajdonosok adatainak ingatlan-nyilvántartási rendezését tűzte ki célul a 2020. évi LXXI. törvény. Az ezzel összefüggő, új, hatósági adatrendezési eljárásról dr. Bráth Mária, a Fejér Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztályának vezetője adott tájékoztatást.

F. M. Kormányhivatal

A hitelesség miatt van szükség az adatokra

Fotó: Shutterstock

A törvény a (termő)földek esetében a közös tulajdon megszüntetését kívánja elérni; ehhez szükséges a tulajdonos ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett adatainak ellenőrzése, pontosítása. A cél, hogy a földeken fennálló osztatlan közös tulajdont egy olyan eljárás keretében szüntessék meg, amely gyors és egyszerű. A közös tulajdon megszüntetésére a kérelmeket a veszélyhelyzet megszűnését követően lehet csak benyújtani.

Főleg az osztatlan közös földek kapcsán tapasztalható, hogy a bejegyzett tulajdonos adatai hiányosak, őt nem lehet beazonosítani, valamint a tulajdonos nem tudja fellelni azokat a tulajdonostársakat, akik elérhetőségére szükség van a föld eladása, használatba adása vagy egyéb ügy kapcsán.

A földhivatal hivatalból feltárja az ingatlan-nyilvántartásban tulajdonosként szereplő, beazonosítatlan vagy nem beazonosítható személyeket. A tulajdonosi adat hiányos, ha hiányzik, vagy tévesen tüntették fel a tulajdonos anyja nevét, lakcímét, születési helyét vagy születési idejét, a személyi azonosítóját.

A hitelesség miatt van szükség az adatokra
Fotó: Shutterstock

A törvény a földtulajdonosok adathiánya esetén előírja a kötelező adatfeltárást, adategyeztetést és annak sikeressége esetén az adatkiigazítást. Ha az adat több személynek felel meg, az adategyeztetésbe bevonja ezeket a személyeket is. Ha az adatfeltárás nem vezet eredményre, az ingatlanügyi hatóság 90 napig hirdetmény útján próbálja felderíteni a tulajdonos személyét. Ez tartalmazza az ingatlan helyrajzi számát, a tulajdonosként bejegyzett személy nyilvántartott adatait, és az arra vonatkozó felhívást, hogy aki tudja a bejegyzett személy adatait, jelentse be.

Ha a beazonosítás sikeres, a hivatal adatkiigazítással él. Ha a földhivatal azt állapítja meg, hogy adott személy már meghalt, értesíti a jegyzőt az elhunyt személyről és kezdeményezi hagyatéki vagy póthagyatéki eljárás megindítását. Ha az adatfeltárási eljárás alapján a tulajdonost nem lehet beazonosítani, vagy az adott ingatlan esetén a személy 120 évnél idősebb, de halálának ténye nem vált ismertté, az ingatlanügyi hatóság hivatalból megállapítja, hogy a tulajdonos beazonosíthatatlan, ezáltal az ingatlan tulajdoni helyzete rendezetlen. Ilyenkor az ingatlanok a törvény erejénél fogva kerülnek az állam tulajdonába.

Ha a tulajdonos mégis előkerül, kártalanításra jogosult, ha nem kívánja visszaállítani a tulajdonjogát, vagy arra már más ok miatt nincs is lehetőség.

Aki termőföld tulajdonjogával rendelkezik, és a személyes adatai a nyilvántartásban pontatlanok, kísérje figyelemmel a kormányzati portálon vagy a földhivatal saját honlapján a vonatkozó hirdetményeket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!