F. M. Kormányhivatal

2018.04.27. 06:00

Egészségünk megőrzését szolgálják

Környezetvédelmi laboratóriumokkal is bővült a hivatal népegészségügyi főosztálya

B.Kiss László

Somfalvi Annamária, a Laboratóriumi Osztály munkatársa növényvédő-szer maradékot vizsgál felszíni vizekből.

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Nem csupán a hatósági ellenőrzés a feladatuk, de fontos szerepük jut a szemléletformálásban is. Olykor talán túlzottan „aggályoskodónak” is tűnhetnek, de mindent a mi egészségünk megőrzése, a járványok, megbetegedések megelőzése érdekében tesznek.

A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi főosztályának szervezetébe három osztály tartozik: Népegészségügyi Osztály, Járványügyi Osztály, Laboratóriumi Osztály. Tevékenysége rendkívül sokrétű: a „hagyományos” közegészségügyi-járványügyi feladatokon túl egészségügyi igazgatási-felügyeleti, egészségfejlesztési-egészségnevelési feladatokat is ellát. A 2017.január 1-el végrehajtott szervezeti átalakulás során a környezet-és természetvédelmi feladatokat ellátó laboratóriumok is integrálódtak a főosztály szervezetébe – mondta el dr. Müller Cecília, a főosztály vezetője, megyei tiszti főorvos, aki az alábbiakban részletesen is bemutatta tevékenységüket.

dr. Müller Cecília főosztályvezető, megyei tiszti főorvos
Fotós: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A főosztály alapvető feladata Fejér megye közegészségügyi- járványügyi biztonságának, a lakosság egészségi állapotának megőrzése, javítása. A főosztály szakemberei a megye területére kiterjedően vizsgálják és felügyelik a makro- és mikrokörnyezetből az emberek egészségét közvetlenül vagy közvetetten befolyásoló biológiai, fizikai és kémiai tényezők mindenkori állapotát, az abban bekövetkezett változásokat, valamint a környezetben bekövetkezett változásokat, és feltárják a lakosságot érő ártalmak okait. Munkatársai közreműködnek a kedvezőtlen környezeti változások és ártalmak megelőzésében, a meglévő ártalmak csökkentésében és megszüntetésében. Különös figyelmet fordítanak az egészségkárosodások kialakulásának megelőzésére, valamint az egyének, a közösségek és utódnemzedékek zavartalan fejlődését biztosító környezeti feltételek megteremtésére.

A Népegészségügyi Főosztály által ellátott feladatok kissé részletesebben – a teljesség igénye nélkül – az alábbiak:

Település és környezet-egészségügyi feladatai keretében vizsgálja és felügyeli a települések, épületek, létesítmények, műtárgyak tervezése, létesítése, használata során a közegészségügyi előírások teljesülését, az életkörülményeket befolyásoló közegészségügyi követelményeinek betartását, ennek részeként az ivóvízellátást, a csatornázást, a légszennyezettségi állapotot, a köztisztaságot, a szennyvízkezelést és -elhelyezést, a hulladékok kezelését és elhelyezését, a temetkezést, a személyi higiénés egységeket és a közlekedés körülményeit.

Gyermek- és ifjúság-egészségügyi feladatai keretében a gyermek- és ifjúság-egészségügy területén nyilvántartja és felügyeli a 0-18 éves életkorúak, továbbá a 18-24 éves tanulóifjúság időszakos vagy állandó elhelyezésére, oktatására, nevelésére, foglalkoztatására, pihenésére, szabadidő eltöltésére szolgáló intézményeket, létesítményeket.

Marton János, a főosztály egészségfejlesztő szakembere óvodákban, iskolákban beszél a kézmosás fontosságáról Fotós: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Élelmezés- és táplálkozás- egészségügyi feladat ellátása során vizsgálja a lakosság élelmezésének és táplálkozásának alakulását, az élelmiszerek fogyasztásával összefüggő biológiai és kémiai ártalmakat, elősegíti leküzdésüket. Közreműködik az élelmiszerek fogyasztásával összefüggésben fellépő ételfertőzések, ételmérgezések esetén a fertőzési forrás, a terjedési út felderítésében.

Folyamatosan figyelemmel kíséri a járványügyi helyzetet, megállapítja a járványveszély vagy a járvány fennállását, és megteszi a szükséges intézkedéseket. Védőoltásokkal kapcsolatos feladatainak ellátása keretében szervezi az oltóanyagok beszerzését, elosztását, felügyeli az előírásszerű tárolást, nyilvántartást és felhasználást; vezeti és ellenőrzi a védőoltásokkal kapcsolatos nyilvántartásokat. Felügyeli a védőoltási tevékenységet, különös tekintettel az életkorhoz kötött kötelező, és a megbetegedési veszély esetén adandó védőoltásokra.

Kórház-higiénés tevékenysége keretében folyamatosan figyelemmel kíséri Fejér megye kórházi járványügyi helyzetét, az egészségügyi szolgáltatók egészségügyi ellátással összefüggő fertőzéseinek alakulását. Felügyeli továbbá a sterilizálási és fertőtlenítési tevékenységet. Összehangolja, irányítja és ellenőrzi a járási hivatalok népegészségügyi osztályainak ez irányú tevékenységét. Ennek egyik jelentős területe a bőrfelszínen, hajban élősködő paraziták, fejés ruhatetvesség megelőzése. Engedélyezi a szúnyog- és szúnyoglárva-irtószerek légi úton történő kijuttatását.

A főosztály egészségfejlesztési tevékenységei: Az egészség- és oktatásüggyel, valamint a humán szolgálatokkal együttműködve segíti a népegészségügyi ismeretek terjesztését. A népegészségügyi szűrési rendszer keretében biztosítja a behívó, visszahívó, követési rendszer működésének folyamatosságát, ellenőrzi a behívási menetrend tervezését, elkészítését, figyelembe véve a szűrőegységek aktuális fogadókészségét, gondoskodik a kapcsolódó jelentések elkészítéséről.

Az egészségügyi igazgatási és szakfelügyeleti tevékenységéhez kapcsolódó feladatok:

Praxisjoggal kapcsolatos másodfokú hatósági feladatok (megállapítás, visszavonás) ellátása a háziorvosok, házi gyermekorvosok, fogorvosok részére. Irányítja a védőnői szakfelügyelettel kapcsolatos feladatokat, elősegíti és megyei szinten szervezi a szakmai követelmények érvényre juttatását.

Somfalvi Annamária, a Laboratóriumi Osztály munkatársa növényvédő-szer maradékot vizsgál felszíni vizekből. Fotós: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A Laboratóriumi Osztály tevékenységének fő profilját, arculatát a környezetvédelmi vonatkozású mérések, mintavételek határozzák meg. A környezeti levegőre, a felszínen folyó, álló és a felszín alatt húzódó vizekre irányuló rendszeres megfigyelő méréseket végez. Illetékességi területe nemcsak Fejér megyére, hanem a Balatonra, illetve – külön jogszabályok alapján – három- tíz megyére is kiterjed.

Az osztály a mérési feladatokat fehérvári és a veszprémi telephelyein három önállóan akkreditált vizsgálólaboratóriumban végzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!