Frissen Fejérből

2021.10.05. 15:59

Csaknem 700 diák dolgozott a Nyári Diákmunka program révén Fejérben

A Nyári Diákmunka munkaerőpiaci program 2013 óta biztosít lehetőséget a fiatalok számára. Fejérben, ebben az esztendőben 688 diák foglalkoztatása valósult meg ily módon – tájékoztat a Fejér Megyei Kormányhivatal Foglakoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztálya.

F. M. Kormányhivatal

Paradicsomot szedni könnyű fizikai munkának számít, és társasági életnek sem rossz

Fotó: Shutterstock

A Nyári Diákmunka munkaerőpiaci program már diákkorban elő kívánja segíteni a fiatalok munkához jutását, és ezzel a korai munkatapasztalat-szerzés mellett a jövedelemszerzés lehetőségét is biztosítja. A munka révén szerzett korai sikerélmény elősegíti a későbbi munkaszocializációs folyamatot is.

Hosszú távú célja, hogy a diákok az elméleti tudásukat a gyakorlatban tökéletesítsék, és ehhez hozzájárul a program keretében történő munkatapasztalat-szerzés. Az önkormányzati diákmunka mellett a mezőgazdaság, valamint a turizmus és vendéglátás területén is lehetőséget biztosítottunk a program keretében diákok foglalkoztatására a felmerülő ágazati munkaerőhiány kezelése érdekében – hangsúlyozta Buday Attila főosztályvezető. Hozzátette:a program lehetőséget kínált a diákok kötelező szakmai gyakorlatának teljesítésére is.

Fejér megyében,ebben az esztendőben 688 diák foglalkoztatása valósult meg a Nyári Diákmunka program révén, 86.454.200 forint forrás felhasználásával. 615 diák önkormányzatoknál, 5 diák a mezőgazdaság területén, 68 diák pedig a turizmus és a vendéglátás területén végzett nyári munkát a program támogatásával. Önkormányzati diákmunka esetén maximum napi 6 órás foglalkoztatás volt támogatható, a munkabér összegének 100 százalékában.

A mezőgazdaság, a turizmus és a vendéglátás területén megvalósuló diákmunka esetén legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás támogatására volt lehetőség, és a munkabér összegének 75 százalékát térítették meg. A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében 164.250 Ft/fő/hó, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében pedig 125.550 Ft/fő/hó összeg volt figyelembe vehető.

A leggyakoribb munkakörök önkormányzati diákmunka esetén a hivatalsegéd, az egyéb takarító és kisegítő, a kertészeti kisegítő, az általános irodai adminisztrátor voltak; míg a mezőgazdaság, a turizmus és a vendéglátás területén az egyszerű mezőgazdasági foglalkozású, szobalány, recepciós, parkőr, szakács, cukrász, pultos, konyhai kisegítő, pincér munkakörökben szerezhettek munkatapasztalatot a diákok.

Vezető képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!