Fejér Megyei Kormányhivatal

2018.11.23. 06:00

Csak az évenkénti oltás véd meg az influenzától

Az influenza nagy világjárványokat okozhat, ilyen volt az 1918-ban tomboló járvány, amely húsz millió áldozatot követelt, és spanyolnátha néven került be a történelemkönyvekbe. A megbetegedés ellen ma már az évente megismételt védőoltás nyújt védelmet.

B. Kiss László

Fotó: Archív

Az influenza vírus okozta megbetegedés. Influenza-megbetegedések általában késő ősztől tavaszig szoktak előfordulni. A betegség elsősorban cseppfertőzéssel terjed, köhögés, tüsszentés közben a levegőbe kerülő, szemmel alig vagy nem látható légúti váladékcseppek útján. Ha a beteg nem takarja el ilyenkor az orrát, száját a környezete akár 3 méteres körzetben is fertőződhet – mondja dr. Krisztián Erika főorvos, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya járványügyi osztályának vezetője.

Dr. Krisztián Erika főorvos
Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

Az influenza általában egy hét alatt gyógyul, de sajnos előfordulhat, hogy szövődmények alakulnak ki. A leggyakoribb szövődmény a tüdőgyulladás, amely nagyon súlyos formában is jelentkezhet: kórházi kezelés, intenzív osztályos ellátás, gépi lélegeztetés is szükségessé válhat. Szövődményként kialakulhat hörghurut, középfülgyulladás, arc- és homloküreg gyulladás, ritkán idegrendszeri szövődmények. Az influenzavírusok különböző típusai az emberek körében és az állatvilágban is okoznak megbetegedéseket. Madarak, sertések, lovak, de még a delfinek is lehetnek influenzásak – tudtuk meg az osztályvezetőtől. Az influenzavírusok nagyon fontos jellemezője a változékonyság. A megváltozott influenzavírusok megfertőzhetnek olyan embereket is, akik előzőleg már találkoztak a vírussal, vagy korábban beoltották őket. Ezért fontos az évenkénti újraoltás – húzta alá dr. Krisztián Erika. Bekövetkezhet a vírus szerkezetében olyan nagy változás is, valaminek eredményeképpen olyan, eddig ismeretlen új vírustörzs alakul ki, amellyel szemben az emberek többsége védtelen. Az ilyen változások következtében jönnek létre a nagy világjárványok. Tévhit az, hogy az egészséges életmód, az egészséges táplálkozás, megfelelő vitaminbevitel megvéd az influenza-fertőzés ellen. Ezek mind nagyon fontos tényezők számos betegség megelőzése szempontjából. Az influenza azonban vírus okozta fertőző betegség, megelőzésében a védőoltás kiemelt szerepet játszik – hangsúlyozta a főorvos asszony, aki minden évben beoltatja magát és családját is.

Fotó: Archív

Az influenza-megbetegedések szövődményei szempontjából kockázati csoportba tartozók számára minden évben biztosított a térítésmentes influenza-oltóanyag. Ez az oltóanyag a háziorvosoknál már rendelkezésre áll. Az influenza-megbetegedés súlyos lefolyása szempontjából fokozottan veszélyeztetettek a krónikus betegek, a szív- és érrendszeri, légúti, máj- és vesebetegek, az anyagcsere- betegségben szenvedők, a cukorbetegek, a daganatos betegek és az immungyengeségben szenvedők, a tartós szalicilát-kezelésben részesülők, valamint a várandósok. Számukra az influenza elleni védőoltás térítésmentes. Díjtalan influenza-védőoltásra jogosultak még a 60 év felettiek is, egészségi állapotuktól függetlenül. Térítésmentes az influenza-védőoltás azok számára is, akik a gyermekvállalást az influenzaszezon idejére tervezik – hívta fel a figyelmet dr. Krisztián Erika. Az influenza védőoltás élővírust nem tartalmaz, megbetegedést nem okoz, beadása nem jelent veszélyt a fejlődő magzatra. A védőoltás beadása általában az esetek legnagyobb részében nem okoz különösebb tüneteket, de előfordulhat az oltás helyén bőrpír, duzzanat, végtag emelésekor enyhe fájdalom, ritkán láz is. Ezek azonban általában 1-2 nap alatt elmúlnak. Ennél súlyosabb tünetek esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Az influenza védőoltás be- adása után a védettség körül belül két hét múlva alakul ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!