F. M. Kormányhivatal

2014.10.23. 15:04

AZ ÁLLAM MINT ÉRTÉKES SEGÍTŐTÁRS

A megyei kormányhivatalok létrehozásával a kormány elindult azon az úton, amelyen a közigazgatás az állampolgárokhoz oly közel tud kerülni, hogy az emberek életében mint értékes segítőtárs lehessen jelen.

A közigazgatási reform lényegi vonásai közé tartozik: az állam minél közelebb legyen az emberekhez.  Magyary Zoltán, a második világháború előtti időszakban alkotó és nemzetközi hírnévnek örvendő közigazgatási jogtudós folyamatosan hangsúlyozta: „Az állam az emberek számára annyit jelent, amennyit a közigazgatása ér”. A kormány a megyei kormányhivatalok létrehozása után a járási hivatalok felállításával, a kormányablakok kialakításával és a szakigazgatási szerveknek a kormányhivatalokhoz történő integrálásával minden eddiginél közelebb vitte a polgárokhoz a korábban szerteágazó államigazgatási ügyintézést.

Ezeken az ügyintézési színtereken, a hivatalnokok révén találkoznak a polgárok az állammal, és az ő munkájuk során megtapasztalt emberi és szakemberi magatartás alapján fogják minősíteni magát az államot. Ezért aztán, dr. Simon László kormánymegbízott úrral karöltve, mint a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetői, minimum-követelményként állítjuk munkatársaink elé a polgárok jogállamiságba vetett bizalmának elnyerése és megőrzése érdekében, hogy munkájukat emberséggel és kellő szakmai alázattal lássák el.  A kérelmek és panaszok elbírálása során megengedhetetlennek tartunk minden olyan magatartást, amely alkalmas lenne a közbizalom, illetve az állami demokratikus intézményrendszer jogszerű működésébe vetett bizalom megrendítésére, hiszen az a közigazgatás egészére is komoly erkölcsi hátrányt jelentene.

A közjó szolgálatában álló kormányhivatalok – így a Fejér Megyei Kormányhivatal – ars poétikájának központi gondolata levezethető  az ókori római jogból ránk maradt bölcs mondásból, amely így szól: „A jog az igazságosság és a méltányosság művészete”. Az antik kor jogalkotói ezt komolyan is gondolták. S ennek üzenetértéke van napjainkban is.

Az említett ügyintézési helyszíneken közvetlen emberi kapcsolat van jelen a hivatal és az ügyfél között. Ebbe a szinte bizalmi viszonynak mondható kapcsolatba „beleront” néha a jogszabályok merev, betű szerinti alkalmazása, amely sokszor vezetett súlyos jogtalansághoz, méltánytalansághoz. Pedig a jog számos esetben lehetőséget biztosít a méltányosságra, annak gyakorlására, ezzel a Kormányhivatalnak élni lehet – és kell is. Hisszük és valljuk, hogy az ügyek egyedi elbírálására, mérlegelésére van szükség a rutin munka helyett. A jogszabályokra alapozott döntések csak akkor szolgálják az itt élők javát, ha azok a lehetőségekhez képest egyéniesítve kerülnek megalkotásra. Itt van az a pont, ahol a közigazgatás túlmutat a saját maga alkotta határain, mert a méltányosság gyakorlásával és az egyéniesített döntésekkel lehetőséget teremt a főszabálytól való eltérésre.

Fontosnak tartjuk továbbá, hogy milyen emberi hozzáállással, milyen érthető és követhető nyelvi tartalommal ellátott indoklással születnek meg a döntések.  Fontos szem előtt tartani azt is, hogy az adott jogi lehetőségeinket kihasználva, méltányos és igazságos döntéssel úgy állítsuk helyre a megbomlott jogrendet, hogy a döntéssel érintettek ne keserűséggel éljék meg mindennapjaikat. Ehhez kifinomult érzékek kellenek, széles látókör, nem csak a jogszabályok ismerete – és értő szemlélet a helyi és személyes problémák egyfajta önérdektől mentes kezelésére. Mintegy a kívülálló szemével, de nem felületesen látni az egyén és a közösség problémáit, jogi eszközzel olyan megoldásokat keresni, amelyek közmegelégedést eredményeznek.

Ez a Kormányhivatal feladata.

Dr. Petrin László

főigazgató

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!