Fejér Megyei Kormányhivatal

2021.07.16. 06:00

A védelmi intézkedések fogyasztóvédelmi ellenőrzése

A Fejér Megyei Kormányhivatal 2021. április 13. napjától folyamatosan ellenőrizte a járványhelyzettel összefüggő védelmi intézkedések betartását.

Fejér Megyei Kormányhivatal

A fogyasztóvédelmi ellenőrzések során a hatóság vizsgálta többek között az üzlethelyiségek méretével arányos létszámkorlátozás betartását. A maximális létszám betartatását az üzletek különböző módon valósították meg. Egyes üzletekben annyi bevásárlókosár volt kihelyezve a bejáratnál, amennyi a megengedett vásárlói létszám volt. A kevésbé forgalmas üzletekben az eladók számolták az üzletbe be- és kilépő vásárlókat. Más üzletben a biztonsági őr létszámszámlálóval ellenőrizte a vásárlók számát.

A hatóság ellenőrizte továbbá a vásárlóterek és a bevásárlókocsik folyamatos fertőtlenítésére vonatkozó kötelezettség teljesítését, továbbá azt, hogy a vásárlótérben a kézfertőtlenítés lehetősége folyamatosan biztosított-e a vásárlók részére.

A tapasztalatok alapján megállapítható, hogy a jogsértő vállalkozások száma csekély. Hiányosság némely esetben abból adódott, hogy nem volt a bejáratnál tájékoztató tábla és nem helyezték ki a kézfertőtlenítőt. A hibák többségét az ellenőrzés idején azonnal pótolták az üzletekben.

A vállalkozások többsége elfogadta a védelmi intézkedésekre vonatkozó szabályokat és az előírásoknak megfelelően gondoskodott azok betartásáról és betartatásáról – összegzi a tapasztalatokat a megyei kormányhivatal. Az alacsony kifogásolási számokhoz a vállalkozások jogkövető magatartásán felül a vásárlók tisztességes, előírásoknak megfelelő magatartása is hozzájárult.

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló jogszabály fenti előírásai az ötmillió-ötszázezredik védőoltás első dózisa beadásának napját követő napon hatályukat vesztették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!