Fejér Megyei Kormányhivatal

2021.03.05. 06:00

A régészeti lelőhelyek védelme

A Kárpát-medencében fekvő Magyarország területe mindig kedvelt lakóhely volt, az őskortól napjainkig számtalan népcsoport fordult meg, és telepedett le itt hosszabb vagy rövidebb időre. A régészeti lelőhelyek e korok tanúi, melyek száma, állománya a mai napig folyamatosan gyarapodik. A régészeti örökség (lelőhelyek, leletek) védelméről törvény rendelkezik. Régészeti örökségnek minősül az emberi létnek a föld felszínén, a föld vagy a víz felszíne alatt 1711 előtt keletkezett érzékelhető nyoma. Ezek állami tulajdonnak minősülnek. A régészeti lelőhelyek a földfelszínen földrajzilag körülhatárolható területek, ahol régészeti leletek, régészeti jelenségek eredeti állapotukban, összefüggéseikben megmaradtak. Állapotukban az emberi beavatkozás s a természetes erózió visszafordíthatatlan károkat okozhat.

Fejér Megyei Kormányhivatal

A régészeti értékek védelme közös ügyünk

Fotó: Stock

A nyilvántartott régészeti lelőhelyek védelem alatt állnak. A közhiedelemmel ellentétben azonban a régészeti emlékek előkerülése nem jelenti a beruházás megakadályozását.

A lelőhelyek nyilvántartásával kapcsolatos feladatokat a Miniszterelnökség végzi, innen lehet az ingatlanok örökségvédelmi érintettségéről közhiteles igazolást kérni. A lelőhelyek jelentős részét ugyan a helyi építési szabályzatok mellékletét képező szabályozási tervlapok is tartalmazzák, azonban csak az elkészítéskor ismert adatokat rögzítik, a később nyilvántartásba vett lelőhelyeket nem vezetik át.

A régészeti örökségvédelemmel kapcsolatos hatósági feladatokat a megye területén a Fejér Megyei Kormányhivatal (Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály Örökségvédelmi Osztály) látja el. A kormányhivatal határozza meg a régészeti lelőhelyeken a beruházásokkal kapcsolatos régészeti szakfeladatokat, melyek teljesítése elsősorban a múzeumok feladata.

A régészeti értékek védelme közös ügyünk
Fotó: Stock

Egyes, földmunkával is járó beruházásokra vonatkozó szabályozások – például a vízjogi engedélyezési eljárások, az egyszerű bejelentéssel épülő lakóházak, egyes közművesítések – nem írják elő a kormányhivatal megkeresését, azonban ez nem mentesíti a beruházót a régészeti szakfeladatok ellátása alól. Az örökségvédelmi törvény alapján a régészeti feladatellátás meghatározása érdekében a kormányhivatalt meg kell keresni. Ezek elmaradása esetén a lelőhely veszélyeztetése valósul meg, és a hatóság köteles bírságot kiszabni.

A beruházók tájékoztatást kérhetnek a kormányhivataltól az ingatlant érintő örökségvédelmi követelményekről. Ezzel elkerülhető a lelőhelyek veszélyeztetése, rongálása. Amennyiben a lelőhelyet nem érintő beruházás során régészeti lelet vagy annak tűnő tárgy kerül elő, a megtalálót bejelentési kötelezettség terheli. Ekkor a múzeum régészei mentőfeltárást végeznek, ami a beruházónak nem jelent plusz költséget.

A régészeti örökség védelméhez hozzájárul a kivitelezések előtti egyeztetés, illetve az újonnan előkerülő régészeti értékek bejelentése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!