F. M. Kormányhivatal

2016.12.02. 06:25

A fokozottan veszélyeztetett személyek ingyen kapnak influenza elleni védőoltást

Az influenza az influenzavírusok által okozott légúti betegség.

A vírus cseppfertőzés útján terjed. A legjellemzőbb tünetei a hirtelen jelentkező láz, fejfájás, izom- illetve ízületi fájdalmak levertség, száraz köhögés, nehézlégzés. 2-3 napos lappangási idő után jelentkező tünetek általában 1 hét alatt gyógyulnak, azonban előfordulnak súlyosabb formában zajló esetek is.

A szövődmények közé tartozik a hörghurut, tüdőgyulladás, ritkán agyvelőgyulladás. A szövődményes esetek kórházi kezelést igényelnek. Kialakulhatnak intenzív osztályos kezelést igénylő, életet veszélyeztető állapotok is. A szövődmények az idősebbeket, a legfiatalabb korosztályt, a krónikus betegségben szenvedőket, leromlott állapotú betegeket, a várandós kismamákat fokozottabban veszélyeztetik. Az őszi, téli időszakban számos vírus és baktérium okozhat légúti megbetegedéseket, azonban a szövődmények kialakulása szempontjából az influenza megbetegedésnek kiemelkedő fontossága van.

Az influenzavírusoknak három fő típusa ismert: A, B és C. Az emberi megbetegedések tekintetében az A és B típusnak van jelentősége. Az influenza A vírusok burkában található a hemaglutinin és a neuraminidáz, amelyeket H és N betűkkel rövidítenek. Az influenza vírusokat ezek alapján osztják alcsoportokra, mint például H1N1 vagy H3N2. A influenza megbetegedések szempontjából e két utóbbi alcsoportnak és a B típusú influenzának van legnagyobb jelentősége.

Az influenza vírusok fontos jellemzője, hogy nem stabilak, rendkívül változékonyak. Így kialakulhatnak olyan vírus változatok, amelyek ellen az emberek a betegség átvészelése, vagy az előzetesen adott védőoltás révén csak részlegesen, vagy egyáltalán nem védettek. Emiatt az influenza védőoltást minden évben ismételni kell.

Az influenza vírusok előfordulását a világon az Egészségügyi Világszervet (WHO) folyamatosan figyelemmel kíséri. A WHO és az Európai Gyógyszerügynökség ezek alapján, minden szezon előtt ajánlást tesz az oltóanyag összetételére vonatkozóan. Ebben az évben a 3 komponensű influenza oltóanyag két alkotórésze került cserére.

A megelőzés leghatékonyabb eszköze a védőoltás. Az influenza elleni védőoltásnak elsődleges célja a súlyos, szövődményes, kórházi kezelést igénylő esetek és az influenza halálesetek megelőzése.

Az influenza szövődményei szempontjából fokozottan veszélyeztetettek térítésmentesen részesülhetnek influenza védőoltásban. Ilyenek a krónikus tüdő-, szív- és érrendszeri, anyagcsere, daganatos betegségben, immungyengeségben szenvedők, máj-és vesebetegek, várandósok a gesztációs héttől függetlenül; 60 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül. A védőoltás a háziorvosoktól kérhető.

Fejér megyében a 3 éven felüli veszélyeztetettek számára 52000, a kockázati csoportba tartozó gyermekek részére 170 adag térítésmentes influenza elleni oltóanyag áll rendelkezésre, amely már kiszállításra került és háziorvosoknál van.

Az influenza elleni védőoltás a gyógyszertári forgalomban is elérhető, receptre, térítés ellenében. Az influenza elleni védőoltások beadása térítésmentes.

Az influenza védőoltást mielőbb, még a nagyszámú megbetegedések jelentkezése előtt fontos beadatni. A védettség kialakulásához 10-14 nap szükséges.

A fertőzés veszélye csökkenthető, ha betartjuk a higiénés szabályokat, gyakran mosunk kezet, lehetőség szerint kerüljük a zsúfolt helyeket.

Akik megbetegedtek forduljanak orvoshoz és tartsák be orvosuk tanácsait – tájékoztatott Dr. Müller Cecília tiszti főorvos, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának főosztályvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!