F.M. Kormányhivatal

2022.07.31. 07:10

Felderítik a parlagfűvel fertőzött területeket

A Fejér Megyei Kormányhivatal tájékoztatja a termőföld-tulajdonosokat és földhasználókat, hogy megkezdte a települések külterületén a parlagfűvel fertőzött területek felderítését. 

F. M. Kormányhivatal

Légi ellenőrzéssel eredményesebb a felderítés

Forrás: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap-archív

Felhívják a figyelmet, hogy az idei esztendőtől módosult az eljárás. Így a földhasználó, annak hiányában a tulajdonos, illetve a haszonélvező felhívást kap akkor, ha megállapítható, hogy semmilyen parlagfű elleni védekezés nem történt, függetlenül attól, hogy a parlagfű mennyire van virágbimbó közeli állapotban, azaz már a száras-leveles állapotban lévő növények esetében is. 

A földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Amennyiben az ingatlanügyi hatóság által végzett helyszíni ellenőrzés során megállapítást nyer, hogy a földhasználó, annak hiányában a tulajdonos, illetőleg a haszonélvező nem tett eleget e kötelezettségének, külterületen a terület fekvése szerint illetékes növény- és talajvédelmi feladatkörében eljáró megyei kormányhivatal elrendeli a közérdekű védekezést, és növényvédelmi bírság, valamint a közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségek megfizetésére kötelezi a mulasztót. 

A nagy, nem belátható táblák, illetve a nehezen megközelíthető földek ellenőrzése is megtörténik, mivel idén is légi felderítés fogja az ellenőrzést még hatékonyabbá és eredményesebbé tenni. 

A parlagfű gyors fejlődése a betakarított kalászos tarlókon különösen jellemző. Ezért a tarlóhántás időben és megfelelő minőségben való elvégzése a legjobb módja a védekezésnek, a szankciók elkerülésének. A nem művelt, ugaroltatott területek, illetve a nem megfelelően gyomirtott kapás növénykultúrák (pl. napraforgó, kukorica), valamint a táblaszélek, mezsgyék a parlagfű-fertőzöttségnek szintén kitett területek. Ezért ezek gyommentesítésére, kaszálására is nagy figyelmet kell fordítani.

A tapasztalatok alapján összességében megállapítható, hogy a felderített parlagfűfoltok területe évről évre csökken, ami a gazdák egyre tudatosabb, a parlagfű elleni védekezést szem előtt tartó gazdálkodásának köszönhető. 

Amennyiben valaki parlagfűvel fertőzött területet lát, kérjük, itt jelezze:  https://pbr.nebih.gov.hu/

ELÉRHETŐSÉGEK

Dunaújvárosi JÁRÁSI HIVATAL 
Telefonszám: 25/795-600, 25/795-610. 
Fax: 25/795-649. 
E-mail: hivatal.dunaujvaros @fejer.gov.hu 
2400 Dunaújváros, Szórád Márton út 39. 

KORMÁNYABLAK 
Telefonszám: 25/795-244. 
Fax: 25/795-649. 
E-mail: kormanyablak. [email protected] 
2400 Dunaújváros, Október 23. tér 1. 

ÜGYFÉLFOGADÁS 
Hétfő: 8.00–18.00 
Kedd: 8.00–16.00 
Szerda: 8.00–18.00 
Csütörtök: 8.00–16.00 
Péntek: 8.00–12.00 

IDŐPONTFOGLALÁS: A Központi Időpontfoglaló Alkalmazásban ügyintézésre időpontot foglalni Ügyfélkapu-azonosítóval, a „Bejelentkezés” gombra kattintva lehet. (Azonosító nélkül is lehetőség van „Ügyfélkapu-regisztrációra” időpontot foglalni.) 

FOGLALKOZTATÁSI OSZTÁLY
Telefonszám: 25/795-697. 
E-mail: [email protected] 
2400 Dunaújváros, Gagarin tér 1/A. 

Ügyfélfogadás 
Hétfő: 8.00–14.00 
Szerda: 8.00–14.00 
Csütörtök: 8.00–14.00 
Péntek: 8.00–12.00 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!