Kormányhivatal

2022.05.13. 06:00

Újítsuk meg mihamarabb!

Már csak június 30-áig érvényesek hazánkban a veszélyhelyzet alatt lejárt okmányok, így a személyi igazolványok, jogosítványok, útlevelek, forgalmi engedélyek. Az okmányok érvényessége kulcskérdés, a határidő lejártát követően csak ezekkel intézhetők olyan fontos teendők, mint a banki ügyintézés, a postai levél átvétele, egyes gyógyszerek kiváltása vagy utazási kedvezmények igénybe vétele.

F. M. Kormányhivatal

A lejárt vagy a május végéig lejáró egyéb okmányok (pl: közgyógy-igazolványok, parkolási igazolványok, forgalmi engedélyek) szintén érvényüket veszítik június 30-ával, sőt ezek közül azok, amelyek a két vészhelyzet, 2020. július 4. és 2020. november 3. között jártak le, jelenleg sem érvényesek. A személyazonosító okmányok, így a személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél cseréje az ország több mint 300 kormányablakában akár időpontfoglalás nélkül is intézhető, de a lejárt forgalmi engedélyek miatt a műszaki vizsgaállomásokat kell keresni. Ügyfélszolgálatainkról a Fejér Megyei Kormányhivatal honlapján minden szükséges információ megtalálható. A kormányablakkal, okmányirodával nem rendelkező településeken lakók ügyintézését a kormányablak-busz segít. 

A lejárt útlevelek, személyi- és jármű okmányok Magyarországon kívül már jelenleg sem érvényesek, ezért aki külföldi nyaralást tervez, mindenképpen újítsa meg a dokumentumokat. Annál is inkább, mert ezek az okmányok a mindennapi élet számos más területén is elengedhetetlenül fontosak. A jogosítvány meghosszabbítása az Ügyfélkapun keresztül online, automatikusan is megoldható, ha már megvan az orvosi alkalmassági engedély. Ehhez egy online nyilatkozatot kell kitölteni, amely a megújult magyarorszag.hu oldalon található meg. Az első jogosítvány kiállítására, a jogosítvány automatikus meghosszabbítására, valamint a kategóriabővítésre vonatkozó online ügyintézés illetékmentes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!